zoeken binnen de website

De stad Utrecht sluit zich aan bij de 'Cities Coalition for Digital Rights'

door: Redactie iBestuur | 12 juli 2021

Na Amsterdam heeft ook de stad Utrecht zich aangesloten bij de ‘Cities Coalition for Digital Rights’. Deze coalitie bestaat uit ruim vijftig steden wereldwijd, die elkaar helpen bij het ontwikkelen van op digitale rechten gebaseerd beleid. Wethouder Linda Voortman, die onder meer over ICT gaat bij de gemeente Utrecht, heeft maandag 12 juli de overeenkomst getekend.

Wethouder Linda Voortman | Foto: Jeroen van der Meyde

De Cities Coalition for Digital Rights werd in november 2018 opgericht door Amsterdam, Barcelona en New York. Intussen is het aantal steden dat de digitale rechten in steden wil bevorderen en beschermen uitgegroeid tot meer dan vijftig.

De steden beloven zich te houden aan vijf principes.
1. Universele en gelijkwaardige toegang tot het internet in digitale geletterdheid garanderen
2. Privacy, databescherming en veiligheid bewaken
3. Ervoor zorgen dat data, content en algoritmes transparant, niet-discriminerend en verantwoordelijk te houden zijn
4. Participatieve democratie, diversiteit en inclusie aanmoedigen
5. Open en ethische normen hanteren voor digitale diensten

Naar eigen zeggen heeft de gemeente al diverse projecten lopen die de vijf principes van de coalitie ondersteunen. Zo worden nieuwe digitale projecten sinds 2020 onder de noemer ‘Uthiek’ onderworpen aan ethische assessments, publiceert de gemeente sinds 2020 informatie over algoritmes om zo transparant te zijn over het gebruik hiervan, en zijn er diverse programma’s om kinderen, ouderen en laaggeletterden digitale geletterdheid aan te leren.

De gemeente wil de komende jaren ook meer digitaal talent met bedrijven gaan verbinden, de digitale weerbaarheid vergroten voor zowel de stad als haar inwoners, en een transparantere gemeente opstellen via het plan Open Utrecht, aldus de Visie Digitale Stad die Utrecht heeft opgesteld.


Cities for Digital Rights

tags: , , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.