Nieuws

Digicampus gelanceerd tijdens iBestuur Congres

Alsof het nooit was weg geweest: het iBestuur Congres 2019 telde negenhonderd aanwezigen, die keus hadden uit 64 sessies. Hotel Papendal, gelegen ‘in the Dutch mountains’ van Arnhem, werd op woensdag 3 juli bevolkt door geïnteresseerden uit de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven.

De lancering van de Digicampus. Van links af: Hans Verweij (ICTU), Yvonne van der Brugge-Wolring (Logius), Raymond Knops (BZK), Lotte de Bruijn (Nederland ICT) en Marijn Janssen (TU Delft). Beeld: De Digicampus

Dagvoorzitter Emine Özyenici, CIO van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), opende met een oproep aan de aanwezigen die gedurende de dag in vele variaties door menig sessie echode: “Alleen kunnen wij de maatschappelijke opgave niet uitvoeren, daarvoor is verbinding nodig. Kijk daarom ook eens verder dan uw eigen organisatie of uw eigen vraagstuk en vraag uzelf: Waar kan ik nog meer een bijdrage leveren?”

Naar de top en veilig terug

Daarna sprak Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouwelijke beklimmer van de Mount Everest. Aan de hand van foto’s nam zij het publiek mee op haar pad van intensieve voorbereidingen, moeilijke keuzes, grillige dynamiek tussen individuen en het lichamelijk en emotioneel afzien dat bergbeklimmen is. Alles in haar verhaal kon een metafoor zijn voor de leidinggevende van vandaag. De kern van haar verhaal: “Zelfkennis is de basis van persoonlijk leiderschap, een leider blijft professioneel en positief.” En een team bereikt alleen ‘peak performance’ wanneer de leden in staat zijn verschillen te overbruggen en elkaar te willen helpen. Staartjes: “Dat is lastig als je allemaal helemaal kapot ben, maar anders kom je niet verder.”

Ongebaande paden

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) haakte aan bij het klimmersthema en adviseerde iedereen de film Free Solo te zien. De documentaire verhaalt hoe Alex Honnold uiteindelijk ongezekerd een granieten wand van 900 meter beklom. Opereren zonder zekeringen vond Knops geen recept voor de overheid, maar wel het verlaten van de gebaande paden. “Wie verder wil moet op zoek gaan naar het onbekende.” Dat betekende ook dat stoppen soms slimmer is dan doorgaan, ook al is dat moeilijker. “Als je geen goede reden hebt om door te gaan moet je stoppen en dan moet je het uitleggen.”

NL DIGIbeter 2019

Knops prees de overheid voor de manier waar op ze stap voor stap innoveert. Hij noemde als goede resultaten de Berichtenbox, de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst en de veel gedownloade DigiD-app. Hij had die dag de geactualiseerde Agenda Digitale Overheid NL DIGIbeter naar de Tweede Kamer verstuurd. Deze bevat nog meer voorbeelden van de manier waarop de overheid al innoveert en hoe zij dat wil voortzetten. Het papieren boekje was overal te vinden op het iBestuur Congres en is ook digitaal te bekijken. “Ga allemaal klimmen”, besloot Knops zijn verhaal. “Zet stappen die je normaal nooit zet. Dat kan alleen met goede mensen, goede middelen, lef en volharding. Ik wens dat wij elk jaar stappen zetten die ons dichterbij de onzichtbare top brengen.”

Lancering Digicampus

Wat volgde was de lancering van de Digicampus, een “ontmoetingsplek voor wetenschap, markt, overheid en inwoners om te verkennen, ervaren, samen te ontwerpen en verdiepen”. De Digicampus is een soort broedplaats waar bedrijven, overheid en wetenschap samen in een regelarme testomgeving digitale innovaties kunnen ontwerpen en ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van authenticatie, digitale identiteit en gegevensuitwisseling. Namens de initiatiefnemers stonden op het podium Lotte de Bruijn (directeur van Nederland ICT), Yvonne van der Brugge-Wolring (algemeen directeur van Logius), Hans Verweij (directeur projecten bij ICTU) en Marijn Janssen (hoogleraar ICT & Governance aan de TU Delft).

Van der Brugge legde uit dat de Digicampus belangrijk is omdat partijen die normaliter niet bij elkaar komen, dat op de Digicampus wel doen. “Door eigen kundigheid te combineren met die van anderen creëren wij ruimte om te experimenteren en innovatie mogelijk te maken.” De Digicampus wil onder andere de verschillende innovatie-initiatieven in de publieke sector in kaart brengen. Zo moet inzicht en overzicht ontstaan van wat al beschikbaar is. Partijen die vragen hebben over innovatie of met specifieke knelpunten zitten, kunnen de Digicampus benaderen voor advies, kennis en informatie. Van der Brugge: “Wij willen vooral een omgeving zijn waar belemmeringen opgelost worden voor iedereen die naar digitale innovatie streeft in de publieke sector.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren