zoeken binnen de website

Europese Commissie presenteert voorstel voor digitaal rijbewijs

door: Sjoerd Hartholt | 3 maart 2023

De Europese Commissie heeft 2 maart jl. een voorstel gepresenteerd voor de invoering van een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Het vervangen of verlengen van een rijbewijs moet daarmee eenvoudiger worden. Het plan vraagt om vergaande afspraken en digitale samenwerking tussen de EU-lidstaten.

De EU-lidstaten moeten een akkoord vinden over technische specificaties voor interoperabiliteit, digitale beveiliging en testen. | Beeld: Shutterstock/iBestuur

‘Een wereldprimeur’ noemt de Europese Commissie het. “Het vervangen, verlengen of inwisselen van een rijbewijs wordt veel gemakkelijker aangezien alle procedures online zullen zijn. Tegelijkertijd wordt het ook gemakkelijker voor burgers uit niet-EU-landen met vergelijkbare verkeersveiligheidsnormen om hun rijbewijs in te wisselen voor een EU-rijbewijs.”

Ieder lidstaat zal zijn nationale IT-systemen voor rijbewijzen op het Europese systeem moeten aansluiten.

Het digitale rijbewijs kan worden gebruikt op een smartphone of andere digitale drager en vervangt het fysieke exemplaar. Europeanen kunnen kiezen tussen een fysiek of een digitaal rijbewijs. Beide opties is ook mogelijk. Het rijbewijs wordt in de gehele EU erkend. “Administratieve handelingen en het vervangen, verlengen of inwisselen van een rijbewijs wordt hierdoor eenvoudiger, omdat de volledige procedure online kan worden uitgevoerd”, zo schrijft de commissie.

IT-systemen aansluiten

De lidstaten moeten een akkoord vinden over technische specificaties voor interoperabiliteit, digitale beveiliging en testen, waarvoor minimumvereisten gehanteerd worden. De ambitieuze plannen voor het digitaal rijbewijs voor Europa lijken gepaard te gaan met een groot IT-project. Er hoort namelijk een interface bij, waarmee alle nationale rijbewijssystemen moeten gaan werken. Ieder lidstaat zal bovendien zijn nationale IT-systemen voor rijbewijzen op het Europese systeem moeten aansluiten.

Over 18 maanden moet het akkoord over de technische specificaties er liggen. Daarna volgt een periode van vier jaar voordat er in alle lidstaten standaard digitale rijbewijzen worden afgegeven.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van AG Connect

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.