Digitale toekomst eu
Nieuws

Europese Commissie presenteert voorstel voor digitaal rijbewijs

De Europese Commissie heeft 2 maart jl. een voorstel gepresenteerd voor de invoering van een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Het vervangen of verlengen van een rijbewijs moet daarmee eenvoudiger worden. Het plan vraagt om vergaande afspraken en digitale samenwerking tussen de EU-lidstaten.

De EU-lidstaten moeten een akkoord vinden over technische specificaties voor interoperabiliteit, digitale beveiliging en testen. | Beeld: Shutterstock/iBestuur

‘Een wereldprimeur’ noemt de Europese Commissie het. “Het vervangen, verlengen of inwisselen van een rijbewijs wordt veel gemakkelijker aangezien alle procedures online zullen zijn. Tegelijkertijd wordt het ook gemakkelijker voor burgers uit niet-EU-landen met vergelijkbare verkeersveiligheidsnormen om hun rijbewijs in te wisselen voor een EU-rijbewijs.”

Ieder lidstaat zal zijn nationale IT-systemen voor rijbewijzen op het Europese systeem moeten aansluiten.

Het digitale rijbewijs kan worden gebruikt op een smartphone of andere digitale drager en vervangt het fysieke exemplaar. Europeanen kunnen kiezen tussen een fysiek of een digitaal rijbewijs. Beide opties is ook mogelijk. Het rijbewijs wordt in de gehele EU erkend. “Administratieve handelingen en het vervangen, verlengen of inwisselen van een rijbewijs wordt hierdoor eenvoudiger, omdat de volledige procedure online kan worden uitgevoerd”, zo schrijft de commissie.

IT-systemen aansluiten

De lidstaten moeten een akkoord vinden over technische specificaties voor interoperabiliteit, digitale beveiliging en testen, waarvoor minimumvereisten gehanteerd worden. De ambitieuze plannen voor het digitaal rijbewijs voor Europa lijken gepaard te gaan met een groot IT-project. Er hoort namelijk een interface bij, waarmee alle nationale rijbewijssystemen moeten gaan werken. Ieder lidstaat zal bovendien zijn nationale IT-systemen voor rijbewijzen op het Europese systeem moeten aansluiten.

Over 18 maanden moet het akkoord over de technische specificaties er liggen. Daarna volgt een periode van vier jaar voordat er in alle lidstaten standaard digitale rijbewijzen worden afgegeven.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van AG Connect

  • Bart den Dulk (den Dulk Advies) | 31 maart 2023, 11:10

    Hoewel ik het doel en de intentie ten zeerste onderschrijf ben ik toch wel verbijsterd. Ik lees nergens dat dit digitale rijbewijs op enige manier dan ook gaat steunen op de EU Wallet en de onderliggende techniek en standaarden (met name Self Sovereign Identity). Gaan we hiermee twee zeer vergelijkbare infrastructuren krijgen? Zo ja, dan is dat een gigantische ‘waste of money’.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren