zoeken binnen de website

Rotterdam ontwikkelt Open Urban Platform met Digital Twin

door: Redactie iBestuur | 18 januari 2023

In het Open Urban Platform wordt een 3D-model van de gemeente aangevuld met ‘live’ (dus real time) data, waardoor je kan zien hoe de stad functioneert: is de vuilnisbak vol, hoeveel auto’s rijden er door mijn straat en wat is de luchtkwaliteit? Hiermee kunnen Rotterdammers straks gebruik maken van allerlei slimme toepassingen en services.

Rotterdammers kunnen straks gebruik maken van allerlei slimme toepassingen en services. | Beeld: Shutterstock

De gemeente Rotterdam onderzoekt de kansen en bedreigingen van digitalisering op de nieuwe werkelijkheid van de stad, rekening houdend met de behoeften van bewoners, ondernemers, bezoekers en de eigen maatschappelijke opgaven op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering, inclusiviteit, mobiliteit en huisvesting. Met een digitaal ecosysteem waarin data tussen alle deelnemers kan stromen en nieuwe toepassingen ontwikkeld en geïmplementeerd kunnen worde ontwikkelt de gemeente een digitale infrastructuur dat gebaseerd is op nieuwe inzichten en – technologieën en nieuwe vormen van samenwerken. Het Open Urban Platform wordt heen plek voor inwoners, bedrijven en instellingen waar iedereen samen kan komen om elkaar te ontmoeten.

Realtime data

Door realtime data aan een 3D model van de gemeente met vaste fysieke objecten, zoals huizen, bomen, bankjes, te koppelen, kunnen slimme diensten ontwikkeld worden. In de Digital Twin kan je straks bijvoorbeeld zien of er nog plek is op een parkeerplaats. Je kunt een vergunningstraject sneller doorlopen doordat je direct kan zien wat er wel en niet mag. Maar ook bijvoorbeeld – nog voordat er een paal de grond ingaat – ervaren wat die nieuwe woontoren doet met jouw zonlicht. Al deze slimme toepassingen gaan bijdragen aan een mooier, leefbaarder, weerbaarder en veerkrachtiger Rotterdam, denk de gemeente.

Aanbesteding

De gemeente schreef een Europese aanbesteding uit. Future Insight is samen met partner Capgemini als winnende partij uit de bus gekomen voor het ontwikkelen, lanceren, exploiteren en het platform met Digital Twin. Beide partijen gaan een overeenkomst aan voor de komende tien jaar.

Urban Platform

Er wordt een Open Urban Platform (OUP) ontwikkeld. Dit is de onderliggende digitale infrastructuur die ervoor zorgt dat ze in Rotterdam digitaal met elkaar verbonden worden en data kunnen uitwisselen vanuit een gedeelde werkelijkheid; de Digital Twin. Het platform wordt gevoed door verschillende databronnen en maakt het mogelijk om data te delen.
Het platform wordt de komende jaren stap voor stap opgebouwd en uitgerold. Daarbij gaan Future Insight en gemeente Rotterdam in gesprek met andere organisaties binnen en buiten gemeente Rotterdam om het platform tot een succes te maken.

Open data standaarden

Het Open Urban Platform wordt volledig ontwikkeld met flexibele technische componenten (MIM’s) die met elkaar verbonden zijn middels vastgestelde open koppelvlakken (PPI’s). Hierdoor wordt het platform heel flexibel, veilig, open en schaalbaar. Leveranciers en producenten van zowel data als software services kunnen gaan aansluiten wanneer zij ook gebruik maken van deze open aanpak en standaarden. Zo kunnen allerlei slimme toekomstige tools gekoppeld gaan worden, waarbij het risico op een vendor lock-in geminimaliseerd wordt.

reacties: 1

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.