zoeken binnen de website

Verzet tegen ICT-uitbesteding stad Groningen

door: Peter Olsthoorn | 19 mei 2017

De gemeenteraad en Ondernemingsraad van Groningen vrezen dat de beoogde uitbesteding van automatisering van de stad negatief uitpakt voor personeel, kwaliteit van dienstverlening en privacy van burgers.

Raadsleden maken zich zorgen over de gevolgen voor onder meer personeel en de kwaliteit van ICT als een deel wordt uitbesteed. ICT-diensten voor digitale werkplekken, applicatiebeheer, netwerk en telefonie mogen de deur uit.

Wethouder Ton Schroor (D66) wil deze delen van de ICT-organisatie uitbesteden aan één leverancier voor een contract van 66 miljoen euro, voor een periode van zes jaar. Dat moet een besparing van structureel 5 miljoen euro in 2022 opleveren.

De gemeenteraad van Groningen uitte gisteren zijn twijfels over de haalbaarheid van de besparing bij behoud van de kwaliteit van dienstverlening. De OR adviseerde immers negatief over het plan.

Terwijl IT-medewerkers van de gemeente in een brief aan de gemeenteraad een aantal redenen noemenn waarom de overgang naar een externe dienstverlener met een ‘uurtje-factuurtje’ instelling ten koste zal gaan van tal van inspanningen die de IT-afdeling van de gemeente nu intern en extern (bij evenementen Noorderslag en Eurosonic) levert.

Ook schrijven ze dat de kosten van de overgang onderschat worden, evenals het huidige niveau van dienstverlening, terwijl de beoogde besparing niet gehaald zal worden. De SP staat vierkant achter de IT-afdeling en noemt de uitbesteding een botte bezuiniging die 65 medewerkers hun baan zal kosten.

Verlies aan grip op de ICT zal bijvoorbeeld ook ten koste gaan van de privacy van bewoners. Ook CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en lokale partijen Stadspartij en 100% Groningen uitten kritiek, aldus het Dagblad van het Noorden.

In deze krant uitten deskundigen eerder deze week kritiek op het plan. “De gemeente kiest ervoor om met één marktpartij in zee te gaan voor het hele pakket. Dan neem je enorme risico’s. Als het niet goed loopt, krijg je ingewikkelde juridische procedures”, zei Stephan Corvers, adviseur in IT-aanbestedingen.

Het college van B&W (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) zegt te vertrouwen op de adviezen van externe deskundigen. Uiteindelijk beslist het college over het project.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.