zoeken binnen de website

Projectpagina 'Over Informatie Gesproken'

rddi logo

RDDI

Rijksprogramma Voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding

RDDI ondersteunt de rijksoverheid om de digitale informatiehuishouding op orde te brengen en duurzaam toegankelijk te maken.

20 april: Keukentafelsessie #8 'Nieuwe informatiewet, nut /noodzaak?'

21 maart 2023

Een van de eerste ideeën van de regeringscommissaris Informatiehuishouding was: ‘er moet een informatiewet komen’. Op 20 april wil Arre Zuurmond aan ‘zijn keukentafel’ ingaan op wat er misgaat bij burgers en bedrijven qua informatierechten. Voor de uitzending zijn we deze keer te gast in de bibliotheek van Zutphen. Doet u online weer mee?

lees meer

23 maart: Keukentafelsessie #7 'De andere kant van de Woo'

9 maart 2023

Je kunt als overheid alleen werken aan een doelmatige actieve openbaarmaking als je weet wat inwoners daadwerkelijk aan informatie willen hebben en hoe ze die het beste aangereikt kunnen krijgen. Wat moeten we daarvoor doen, en misschien wel laten? Praat mee met de regeringscommissaris Informatiehuishouding.

lees meer

Keukentafelsessie #6: Openheid gaat niet samen met politieke sensitiviteit

door: Karina Meerman, 1 maart 2023

De Blauwe Kamer van de Stadsbibliotheek Dordrecht is de ‘community-kamer’, de plek waar inwoners met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die hen raken. Een passende plek voor de 6e Keukentafelsessie met de regeringscommissaris Informatiehuishouding, die ging over gedrag en waarden. Want: techno-optimisme is dood. Het is tijd dat we wat gaan doen.

lees meer

23 februari Keukentafelsessie #6: Nieuwe informatiehuishouding - nieuw gedrag

16 februari 2023

Op 23 februari 2023 organiseren we de zesde Keukentafelsessie met regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond. Het thema: ‘Een nieuwe informatiehuishouding vraagt om nieuw gedrag’. De sessie wordt zoals altijd live uitgezonden (15:00-17:30 uur) en u kunt meedoen via de chat en de Mentimeter.

lees meer

E-zine 'Over Informatie Gesproken'

8 februari 2023

Maatschappelijke organisaties, wetenschap, overheden en bedrijven hebben zich verenigd in de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Doel is de informatierelatie tussen overheid en burgers verbeteren. In november 2022 presenteerde de coalitie haar manifest met zeven zorgen en zeven oplossingen. Lees er meer over in dit E-zine.

lees meer

Politieke en ambtelijke top moeten chatberichten bewaren

26 januari 2023

Chatberichten van bewindslieden en bestuurders zijn van blijvende waarde, ook voor toekomstig historisch onderzoek. Daarom moeten deze chatberichten blijvend worden bewaard en gearchiveerd, adviseert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

lees meer

BZK gestart met toekomstvisie op document­managementsystemen

15 december 2022

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is rijksbreed gestart met een toekomstvisie op document­managementsystemen (DMS). Ook moet de architectuur van de informatiehuishouding worden geactualiseerd. Deze stappen zijn onderdeel van actielijn 3 van het actieplan Open op Orde over ondersteunende informatiesystemen.

lees meer

Aan de slag met dashboards bij IenW

8 december 2022

De departementen werken aan de verbetering van hun informatiehuishouding. Dashboards moeten daarbij helpen, onder meer door inzicht te geven in het voldoen aan wet- en regelgeving. Vanuit het project ‘Informatiegestuurd werken’ werkt het ministerie van IenW aan de ontwikkeling van een dashboard voor de bestuursraad.

lees meer

Keukentafelsessie #5: Architectuur als antwoord op de grote vragen

door: Karina Meerman, 1 december 2022

Zorgt falende IT-architectuur voor een dito informatiehuishouding? De vraag impliceert dat beide falen, op dit moment. Daar waren de meningen over verdeeld, aan deze vijfde keukentafelsessie in Almere-Stad. Waarom is architectuur überhaupt belangrijk voor de informatiehuishouding? En hoe vertellen we dit onze bestuurders?

lees meer

Manifest maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken

21 november 2022

Tijdens het ECP Jaarfestival 2022 van donderdag 17 november overhandigde Eppo van Nispen tot Sevenaer, coalitieambassadeur en directeur Beeld en Geluid het manifest Over Informatie Gesproken aan Lucas Lombaers, directeur van het rijksbrede programma Open Overheid. Doel is de informatierelatie tussen overheid, markt en burger te versterken.

lees meer