
zoeken binnen de website
partnerartikelen
-
Goed geopend is het halve werk
door: Karina Meerman
1 mei trad de Wet open overheid in werking. 2 mei zaten staatssecretaris van Huffelen en regeringscommissaris Arre Zuurmond aan tafel bij de ontbijtsessie ‘Goed Geopend’ in de LocHal in Tilbug waarin gesproken werd over digitalisering, een open overheid en de functie van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Een verslag van de bijeenkomst. U kunt ook de hele ontbijtsessie terugkijken.
-
Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!
door: Karina Meerman
In zijn eerste van een reeks ‘keukentafelsessies’ onderzocht regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond de aard van het wobben. Aanleiding was het rapport ‘Ondraaglijk traag; Analyse afhandeling Wob-verzoeken’. In de Visboekzaal van de KB nationale bibliotheek in Den Haag stelde hij een gevarieerd gezelschap twee vragen: wat is het probleem en hoe kan het beter?
-
Podcast Over Informatie Gesproken deel 4: De ethische en maatschappelijke implicaties
Over Informatie Gesproken
Een goede informatiehuishouding is geen doel op zich, maar een middel om democratische en juridische waarden te waarborgen. We spreken met Afelonne Doek, Rijksarchivaris en directeur Nationaal Archief. Alex Corra, data-ethicus bij SVB en voorzitter van werkgroep data-ethiek bij CIP, en Jelle van der Ster, directeur SETUP, platform voor technologie en cultuur. Gesprek onder leiding van data-ethicus Piek Visser-Knijff.
-
RDDI-directeur Jacqueline Rutjens: "Informatiehuishouding op orde is geen quick fix"
door: Cyriel van Rossum
De Rijksoverheid is al geruime tijd bezig met het op orde brengen van haar informatiehuishouding. Waar liggen de problemen en wat is er tot dusverre bereikt? Jacqueline Rutjens, de vrouw die de operatie vanuit RDDI leidt, blikt terug. “Ieder ministerie had zijn eigen bepalingen; iedereen deed wat hem het beste lijkt. Maar we zijn goed op weg.”
-
Arre Zuurmond: "Oppassen voor makkelijke oplossingen"
Arre Zuurmond is aangesteld als Regeringscommissaris Informatiehuishouding. Hoe ziet hij zijn nieuwe job? Wat hoopt hij te brengen? “Ik moet echt nog verkennen. Het is een bijna allesomvattende opgave, informatieverwerking is immers de motor van de overheid, en we moeten oppassen voor makkelijke oplossingen.”
-
Podcast Over Informatie Gesproken deel 3: De veranderopgave
Over Informatie Gesproken
Een gesprek met Arre Zuurmond, de kersverse regeringscommissaris informatiehuishouding, Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie en Guiny Kustner, programmadirecteur Informatiehuishouding Justitiële Informatiedienst over de veranderopgave rond de informatiehuishouding. De gespreksleiding is in handen van Larissa Zegveld.
-
Podcast Over Informatie Gesproken deel 2: Mensen, processen en informatiesystemen
Over Informatie Gesproken
Een gesprek over de staat van de informatiehuishouding van overheidsorganisaties. Aan tafel een drietal bijzondere gasten. We spreken met Charles Jeurgens, hoogleraar Archiefwetenschap Universiteit van Amsterdam, Rob Nijman, client relationship executive centrale-overheidsteam bij IBM en Evert Schaap, coördinator IHH vanuit I-Interim Rijk.
-
Podcast Over Informatie Gesproken deel 1: Coalitievorming, waarom we het samen moeten doen
Over Informatie Gesproken
Informatie is een onmisbare grondstof in onze digitale samenleving. Een gesprek over de noodzaak van een goede informatiehuishouding met Jacqueline Rutjens (RDDI), Lousewies van der Laan (Transparancy International Nederland) en Eppo van Nispen (Beeld & Geluid) op weg naar een maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’.
-
iBC2021: Informatie houdt Open Huis
Het kabinet investeert flink in het op orde krijgen van de eigen informatiehuishouding. Met Open op Orde is een grootscheepse verandering van de informatiehuishouding van het rijk in gang gezet. Bekijk de video van de iBC2021 break-out sessie met Jaap Haenen, Kwartiermaker Regeringscommissaris Informatiehuishouding en Lucas Lombaers, directeur programma Open Overheid.
-
Politici en ambtenaren: Heb aandacht voor de informatiehuishouding!
door: Max Oosterbeek
Welkom in de Tweede Kamer! Nieuwe leden komen de Tweede Kamer altijd binnen vol passie voor de zaak en interesse in specifieke domeinen. Maar slechts weinigen profileren zich als gespecialiseerd in informatiehuishouding. Toch is het een onderwerp waar iedere politicus, en eigenlijk ook iedere ambtenaar, iets van moet weten.
-
Kick-off Actieplan 'Open op orde'
Open op Orde
door: Redactie iBestuur
-
Het onzichtbare archief in de kelder
Future Lab
door: Martine Hemstede
De overheid is de grootste data-industrie van ons land. Data en informatie zijn immers onmisbaar voor het maken van goed beleid en het beantwoorden van maatschappelijke vragen. Maar de overheid kan die stroom informatie maar moeilijk beheersen. Daarom zet zij in op het goed inrichten van data- en informatieprocessen. In twee digitale Future Lab werkateliers hebben medewerkers van de overheid hun creativiteit losgelaten op de informatiehuishouding van de toekomst.
-
Ontbijt met Future Lab: ‘De waarde van de informatiehuishouding’
Op woensdag 1 juli organiseerden iBestuur en het Rijksprogramma Duurzaam Digitale informatievoorziening (RDDI) een ontbijtbijeenkomst over het thema ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’.
-
Video iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’
Future Lab
Bij de overheid is digitale informatie goud voor de organisatie zelf, maar ook voor de samenleving. Maar dan moet de informatiehuishouding hier wel op aangesloten zijn. In dit online college introduceren we een raamwerk dat handvatten biedt voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige informatiehuishouding, met oog voor wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.
-
Van waarheid naar waarheidsvinding
door: Cyriel van Rossum
In de digitale werkelijkheid van 2030 is het een continue uitdaging om ervoor te zorgen dat informatie authentiek, integer en betrouwbaar is, lezen we in de toekomstverkenning van Future Lab. In het digitale debat heeft de waarheid het ook in 2020 al zwaar te verduren. Er wordt zelfs getwijfeld of het überhaupt zin heeft om ernaar op zoek te gaan. “Politici zien het digitale debat steeds meer als een kans om te scoren in plaats van het eens te worden.”