zoeken binnen de website

nieuws

 • Manifest maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken

  Tijdens het ECP Jaarfestival 2022 van donderdag 17 november overhandigde Eppo van Nispen tot Sevenaer, coalitieambassadeur en directeur Beeld en Geluid het manifest Over Informatie Gesproken aan Lucas Lombaers, directeur van het rijksbrede programma Open Overheid. Doel is de informatierelatie tussen overheid, markt en burger te versterken.

 • Collegereeks informatiehuishouding

  Wat moet elke adviseur weten over informatiehuishouding bij het Rijk? Ontdek het tijdens de colleges informatiehuishouding. Na afloop heb je kennis van – en zicht in – het functioneren van de Informatiehuishouding bij de Rijksoverheid en van de bijbehorende werkzaamheden binnen jouw rol.

 • 24 november: Keukentafelsessie #5 'Falende IT-architectuur'

  door: Redactie iBestuur

  Nathan Ducastel - VNG

  Op 24 november organiseren we de vijfde Keukentafelsessie met de regeringscommissaris Informatiehuishouding. Deze keer echter niet met Arre Zuurmond zelf; hij is herstellende van een ziekteperiode. Hij heeft Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie, bereid gevonden om het tafelvoorzitterschap voor hem waar te nemen.

 • Ambtenaar succesfactor in omgang met overheidsinformatie

  door: Redactie iBestuur

  Het actief openbaar maken van informatie bevordert het beeld van de overheid als betrouwbare instantie, een goede digitale informatiehuishouding is een absolute voorwaarde. Systemen en procedures zijn belangrijk, maar succes staat of valt bij het gedrag van de ambtenaar zelf, blijkt uit onderzoek in opdracht van RDDI en Open Overheid

 • 20 miljoen euro extra voor informatiehuishouding

  Het kabinet investeert ruim 20 miljoen euro extra in het op orde brengen van de informatiehuishouding van het Rijk. Dat staat in de Begroting 2023. In de Miljoenennota staat hoe dit bedrag verdeeld wordt.

 • Nieuw platform open-overheid.nl voor professionals

  Op 20 september 2022 is de nieuwe website Open-overheid.nl gelanceerd. Dit is een initiatief van het Programma Open Overheid in samenwerking met ondersteunende organisaties binnen het Rijk. De website voorziet in het volledige aanbod van instrumenten, diensten en kaders waarmee rijksorganisaties aan de slag kunnen. De site is de basis voor het werken aan een open overheid.

 • 29 september: Keukentafelsessie #4 'De werkplek van de toekomst'

  Op donderdag 29 september organiseren we de vierde in een reeks keukentafelsessies met Arre Zuurmond, de regeringscommissaris Informatiehuishouding. Dit keer over de werkplek van de toekomst. Dat is vooral een digitale werkplek: een samenspel van devices, technologieën, software en bijbehorende tools. Is de overheid hier klaar voor?

 • Handreiking voor het duurzaam digitaal toegankelijk maken van pdf’s

  Eén van de grootste problemen rondom duurzaam digitale toegankelijkheid zijn pdf-bestanden. Ze voldoen niet aan de eisen en standaarden waar documenten sinds 2018 aan moeten voldoen. En dit aantal blijft stijgen. Er is nu een handreiking beschikbaar om pdf’s toegankelijk maken, maar op de langere termijn is het de bedoeling dat de output van pdf’s wordt beperkt.

 • Podcastserie 'Over informatie gesproken'

  Heeft u de vier podcasts ‘Over informatie gesproken’ al geluisterd? Gesprekken over o.a. informatiesystemen, de veranderopgave en de maatschappelijke en ethische implicaties onder leiding van Larissa Zegveld en Piek Visser-Knijf. We hebben ze nog even op een rij gezet. Ze zijn ook te beluisteren via SoundCloud en Spotify.

 • 7 juli: Keukentafelsessie #3: Zicht en zeggenschap

  Hoe krijgt de burger regie op eigen gegevens? Daarover praat Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, op 7 juli tijdens de derde Keukentafelsessie met diverse gasten. Wat zijn de belemmeringen aan de kant van de overheid? En wat zijn de oplossingen? Meld u aan om live mee te kijken en mee te praten.

 • 8 juni: Keukentafelsessie #2 'Spanningen in de informatierelatie overheid en burger'

  De Wet open overheid schrijft voor dat burgers recht hebben op informatie van de overheid. In deze tweede keukentafelsessie met regeringscommissaris Arre Zuurmond zetten we deze opdracht centraal: wat vraagt de burger en wat biedt de overheid. Matchen vraag en aanbod wel met elkaar? Waar schuurt en wringt het, waar gaat het goed? En vooral: wat kan er beter?

 • 17 juni: Woo: Gamechanger voor openbaar bestuur en burger?

  Op vrijdag 17 juni 2022 organiseert de NWO-MVI onderzoeksgroep Citizen Friendly Data Communication van Tilburg Law School een congres over de Wet open overheid (Woo). Op het ochtendprogramma staan een keynote van Jonathan Gray (Engelstalig) en een gesprek met regeringscommissaris informatiehuishouding Arre Zuurmond.

 • En de aanmoedigingsprijs Open dossier gaat naar… Zuid-Holland

  door: Karina Meerman

  Vijf genomineerden pitchten hun dossiers aan juryleden Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, en Eppo van Nispen tot Sevenaer, ambassadeur maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Uiteindelijk ging de prijs naar de organisatie die vanuit innerlijke overtuiging al langere tijd streeft naar transparantie en dat nadrukkelijk als een cultuurtraject ziet.

 • 2 mei: Ontbijtsessie ‘Goed geopend’ met Arre Zuurmond

  Op 1 mei 2022 treedt de Wet open overheid (Woo) in werking. Reden voor Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond om op 2 mei een ontbijtsessie te wijden aan deze nieuwe wet. De dillema’s en kansen van de Woo worden belicht. Evenals het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat.

 • Wob-verzoek wordt Woo-verzoek: van traag naar graag!

  Bij bijna 80% van de Wob-verzoeken wordt de wettelijke maximale termijn niet gehaald. Wat gaat hier fout en wat gaat er straks, als het tijdperk van de Wet open overheid is aangebroken, beter? Op donderdag 14 april praten we hierover tijdens de eerste in een reeks Keukentafelsessies met Arre Zuurmond, de regeringscommissaris Informatiehuishouding.