door: Marieke Vos, 15 november 2017
Gemeenten beheren een schat aan informatie in hun basisregistraties. Daar kunnen ze meer mee doen, bijvoorbeeld fraude opsporen en ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel tegengaan. De gemeente Breda ontwikkelde daarvoor het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK).
reacties:
lees meer
door: Frits de Jong, 7 november 2017
Het invoeren van een basisregistratie (zoals de BGT) is nuttig, maar met name voor bestuurders wordt het pas écht interessant als het ook wat oplevert. Sociaal, maatschappelijk of financieel. Wat dat betreft scoort de gemeente Haarlem goed. Zo heeft het onder meer een product opgeleverd dat gelinkt is aan de BGT en de gemeente veel financieel voordeel oplevert. Ook voor andere gemeenten kan het interessant zijn.
lees meer
door: Mirjam Streefkerk, 1 november 2017
Welke waarden moeten er gelden in een verantwoorde slimme stad? En wat is de rol van de overheid bij het uitdragen van die waarden? Amsterdam doet een voorzet onder het motto ‘Tada’ – een woordspeling op data die optimisme, maar ook alertheid voorstaat.
Als eerste ‘resultaat’ van de Tada-campagne is een manifest opgeleverd.
lees meer
door: Marieke Vos, 30 oktober 2017
De gemeente Horst aan de Maas verkent in een pilot de mogelijkheden van datagedreven werken. Dat leverde tot nu toe een werkend dashboard, het begin van een analyse-omgeving en het inzicht op dat het actief betrekken van de eigen organisatie misschien nog wel belangrijker is dan technologie.
lees meer
door: Jeroen Havinga, 26 oktober 2017
Binnen de overheid willen we het wiel nog wel eens opnieuw uitvinden. Op het gebied van interactieontwerp is dat niet anders: telkens ontwerpen we online diensten, zonder te hergebruiken wat er al is. Dat kan slimmer.
lees meer
door: Frits de Jong, 17 oktober 2017
Het optuigen en onderhouden van een (digitale) infrastructuur is niet iets dat je even op een nazomermiddag doet. Volgens Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal van de Belastingdienst is het vernieuwen en verbeteren van die infrastructuur iets van de lange termijn, iets wat tijd kost. “Tegelijkertijd zie je dat de ontwikkelingen in de ICT-wereld erg hard gaan. Dat is een paradox.”
reacties:
lees meer
door: Margot Lagendijk, 11 oktober 2017
De meeste bestuurders zullen beamen dat het belangrijk is de gebruiker centraal te stellen. Maar gebeurt het ook? Gelukkig steeds vaker. Toch is de vraag hoe volwassen organisaties op dit gebied nu écht zijn en waar zij in kunnen groeien? Om daar achter te komen is het Gebruiker Centraal Volwassenheidsmodel ontwikkeld.
lees meer
door: Frits de Jong, 10 oktober 2017
In hoeverre is de overheid in staat om het digitale dienstverleningstempo van de buitenwereld bij te houden en aan te haken op de wensen en eisen van burgers en bedrijven? Volgens Jantine Kriens (VNG) kan dat alleen maar vanuit de één-overheidsgedachte. Eén minister van ICT is wat haar betreft geen oplossing, één visie vanuit het nieuwe kabinet wel.
lees meer
door: Marieke Vos, 5 oktober 2017
De gemeente Amsterdam beantwoordt vragen van inwoners via Facebook, WhatsApp, Twitter en Instagram. Webcare gaat om meer dan dat, zegt directeur Dienstverlening Jos Maessen: “Het is één van de manieren om een responsievere overheid te worden.”
overheid in transitie
lees meer
door: Henk Heerink, 4 oktober 2017
Er zijn genoeg voorbeelden van burgers die verdwalen als ze te maken hebben met inkomensafhankelijke regelingen, met alle vervelende gevolgen van dien. Toch is de oplossing zo simpel, zo betoogt Henk Heerink. Maak gebruik van gegevens die wij als overheid al hebben en maak vooral meer gebruik van MijnOverheid.
reacties:
lees meer
door: Bart van der Linden en Werner Sikken, 3 oktober 2017
Terwijl overheidsdiensten worstelen met achterstanden in hun ICT, formuleert de ‘politiek’ alweer de volgende ambitie: Nederland moet digitale mainport (Digiport) van Europa worden. Gegeven de problemen bij het intern op orde krijgen van de ICT door de overheid zelf, lijkt die ambitie een brug te ver. Dat hoeft niet zo te zijn.
lees meer
door: Esmeralde Marsman, 28 september 2017
Hoe moet je als gemeente communiceren met bijvoorbeeld laaggeletterden? In de gemeente Rotterdam, waar ruim één op de vijf inwoners tot die doelgroep behoort, hebben ze een oplossing gedacht: communicatie in de vorm van beeldtaal. Een idee dat inmiddels op navolging kan rekenen van meerdere gemeenten en een aantal ministeries.
gebruiker centraal
lees meer
door: Eric Velleman, 27 september 2017
Om ervoor te zorgen dat ook mensen met een visuele beperking websites kunnen bezoeken, zijn er talloze richtlijnen opgesteld. Maar hoe zinvol zijn dergelijke richtlijnen eigenlijk? Eric Velleman gaat in op wet- en regelgeving als het gaat om toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties.
lees meer
door: Servi Beckers, Ruud Galle en Marije Stam, 20 september 2017
De Generieke Digitale Infrastructuur legt de basis voor de digitale dienstverlening van de overheid, maar in die term zit een denkfout: generiek. Dat klinkt als standaard, eenvormig en bruikbaar in elke situatie. Het heeft ook iets van ‘maakbaar’, centraal regelen en ‘one size fits all’ in zich. In een technische abstractie allemaal correct. Helaas is de realiteit weerbarstiger. Dit uit zich in talloze discussies over zeggenschap en financiën, in plaats van het genereren van maximaal nut uit de voorziening voor alle betrokkenen vanuit een gezond eigenbelang.
lees meer
door: Frits de Jong , 18 september 2017
Het grootste deel van het werk van provincies heeft een link met locaties. Het is dan ook niet vreemd dat geo-informatie daarin een belangrijke rol speelt. Maar hoe zorg je er nu voor dat al die informatie niet alleen interessant is voor bijvoorbeeld bestuurders, maar ook voor burgers die er zelf mee aan de slag kunnen? De provincie Groningen maakt hierin forse stappen.
reacties:
lees meer