Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
praktijk
7 adviezen om CO2 te reduceren bij digitaal werken
20 maart 2023

Ook de digitale wereld kampt met CO2-problemen. Alleen al één e-mail versturen schijnt 4 gram CO2 uit te stoten (exclusief bijlagen)! Ook het bewaren van onnodige e-mails, bestanden, apps, foto’s en video’s zorgt voor een berg afval. Afgelopen weekend was het Digital Clean-up Day. U Yong Hu en Arjan Blom geven adviezen voor een schone digitale werkomgeving.
Hoe gemeente Hoeksche Waard Woo tot een succes maakt
door: Marjolein van Trigt, 17 maart 2023

Hoeksche Waard zet dossiers, die in het kader van de Wet Open Overheid (Woo) openbaar worden gemaakt, op zo’n manier online dat ermee werken een fluitje van een cent wordt. Een ‘schoolvoorbeeld van een FAIR publicerend bestuursorgaan’. Hoe doen ze dat en wat kunnen andere overheden ervan leren?
Visie op MaaS onontbeerlijk om deelmobiliteit te laten werken
door: Han Thoma, 14 februari 2023

Deelmobiliteit kan van doorslaggevend belang zijn om onze steden bereikbaar en leefbaar te houden. Maar hoe laat je als beleidsmaker deelplatformen en andere ‘Mobility-as-a-Service’-initiatieven echt voor je stad werken? “Regie houden betekent dat je als stad eerst een visie op mobiliteit formuleert,” stelt Maaike Snelder van TNO.
Betrek inwoners bij de ontwikkeling van de digitale stad
door: Eveline Meijer, 20 december 2022

Vrijwel alle gemeenten in Nederland verlenen in meer of mindere mate hun diensten digitaal. Om een goede digitale gemeente te worden, moet er meer gebeuren. Hoe zorg je als gemeente bijvoorbeeld dat álle inwoners een stem hebben in de digitale gemeente? Dat bleek het overkoepelende thema tijdens een expertmeeting van de gemeente Amsterdam rondom de Digitale Stad.
Aan de slag met het IAMA
door: Julia Straatman, Iris Muis en Eveline Jacobson, 12 december 2022

Impact assessments, toetsingskaders en andere frameworks: ze schieten als paddenstoelen uit de grond in het landschap van de digitaliserende overheid. Een impact assessment dat verwijst naar alle andere bestaande richtlijnen en kaders kan helpen. Het IAMA (Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes) is zo’n document.
Hybride werken; zo maakt u online meetings inclusief
door: Mijke Hartendorp, 21 november 2022

De overheid wil een inclusieve organisatie zijn. Hybride werken heeft de toekomst, maar online vergaderen vraagt om andere spelregels om ervoor te zorgen dat werknemers met een visuele of visueel-auditieve beperking ook kunnen participeren. Daar wordt nog weinig rekening gehouden. Het kan wel met deze handige tips waarmee u een online vergadering inclusief maakt.
Waarom Rotterdam aan procesmanagement is begonnen
door: Melissa Hartsink, 1 november 2022

Om de informatiehuishouding nog beter op orde krijgen is Rotterdam bezig met het systematisch en consistent identificeren en beschrijven van hun bedrijfs- en informatieprocessen. Die worden vervolgens in een procesarchitectuur geplaatst waarin zichtbaar is welke processen worden uitgevoerd en met welke andere processen dit samenhangt.
Utrecht en Zuid-Holland onderzochten toepassing CODIO
door: Els Wiegant, 1 september 2022

Hoe transparant wil je als provincie zijn en hoe zorg je ervoor dat burgers data over je omgevingsbeleid kunnen vinden en begrijpen? Die vragen speelden een rol in de discussies over de praktische toepassing van de Code Goed Digitaal Openbaar Bestuur (CODIO) die op uitnodiging van de provincies Utrecht en Zuid-Holland tijdens een workshop werd gevoerd.
Geen munten, maar punten
door: Karina Meerman, 22 augustus 2022

Fitcoin, Energieknip en Heerlens Heitje zijn drie voorbeelden van digitale systemen die inwoners inspireren tot respectievelijk meer bewegen, woningen energiezuiniger maken en klusjes doen in de openbare ruimte. Mensen worden beloond met digitaal ‘geld’ dat zij op een gecontroleerde manier kunnen uitgeven. Drie initiatiefnemers aan het woord over ‘hun’ lokale valuta.
Kwaliteit inkoopproces Rijk verbetert door digitalisering
door: Remon Scheinhardt, 28 juli 2022

Waar tien jaar geleden de nadruk lag op het bestelproces, ontstaat door digitalisering ruimte voor strategisch inkopen, investeringen begeleiden en intensief contact met leveranciers en afnemers om het inkoopproces te stroomlijnen. Een interview met Ebbing Osinga, manager inkoop, contract- en licentiemanagement bij SSC-ICT over de veranderingen in het inkoopvak.
Ambtenaren met een beperking gezocht!
door: Karina Meerman, 18 juli 2022

De Gebruikersvereniging Centric zoekt testers die ambtenaar zijn, een beperking hebben en met Centric-software werken. Ze blijken moeilijk te vinden. Dat is vreemd, want toegankelijkheid is een onderwerp dat bij veel overheidsorganisaties hoog op de agenda staat en de gebruikersvereniging heeft met 180 leden een groot bereik in de wereld van de decentrale overheid.
Webcare via BigTech? Houd een verwerkingsregister bij!
door: Sjoerd Hartholt, 13 juli 2022

Overheden hebben weinig benul van de persoonsgegevens van burgers die ze doorsluizen aan Amerikaanse techreuzen zoals Google, Meta, Microsoft en Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur. Niet één van 50 onderzochte overheden geeft hierover volledige informatie in zijn verwerkingsregister.
In Rivierenland leggen gemeenten zelf glasvezel aan
door: Desiree Valten, 21 juni 2022

In Rivierenland leggen zeven gemeenten samen glasvezel aan in hun buitengebied. Niet omdat ze dat nou zo graag zelf wilden doen, maar simpelweg omdat de markt er rond 2015 geen brood in zag. En het móest gebeuren, omdat zonder glasvezel de regio zich niet verder kan ontwikkelen. Wethouder Kees Zondag: “We hebben ’t hem geflikt, tegen de stroom in.”
Hoe Rijkswaterstaat security naar een hoger niveau bracht
door: Sjoerd Hartholt, 27 mei 2022

De digitale beveiliging van Rijkswaterstaat kreeg in 2019 forse kritiek in het rapport Digitale Dijkverzwaring van de Algemene Rekenkamer. Sindsdien zijn er grote stappen gezet en geldt de organisatie zelfs als voorbeeld voor andere overheidsorganisaties. Hoe pakte Rijkswaterstaat dat aan? AG Connect sprak erover met betrokkenen.
Datagestuurd werken: Gegevensknooppunt Groningen
door: Rosemarie Mijlhoff en Bert Gerlofs, 16 mei 2022

De verandering naar datagestuurd beleid, besluitvorming en uitvoering gaat niet alleen over technologie. De uitdaging ligt vooral in hoe verschillende organisaties, met elkaar en met hun achterban de omslag weten te maken naar datagestuurd beleid, besluitvorming en uitvoering. Lessen vanuit het samenwerkingsverband Gegevensknooppunt Groningen (GKG).