Overheid in transitie
Praktijk

Amsterdamse Tech Radar: grip op technologie

Cover Techradar 2022

In 2022 presenteerde de gemeente Amsterdam de eerste Tech Radar: een inventarisatie van een aantal technologische onderwerpen en de impact op de stad en de Amsterdammer. De Tech Radar wordt gebruikt door afdelingen en besluitvormers om nieuwe mogelijkheden te verkennen, risico’s te duiden en richting te geven voor besluiten rondom nieuwe technologieën.

Onderwerpen als Metaverse, NFT en Hyperautomation passeerden de revue met daarbij een afweging in hoeverre het een kans of een risico voor Amsterdam kan zijn. Ook bespraken we generatieve AI, een ontwikkeling die net na het uitbrengen van de Tech Radar relevanter bleek dan gedacht. ChatGPT werd een enorme hype.

Nadenken over wat er aan technologie op de stad afkomt is cruciaal voor een toekomstbestendige stad. De afweging of we een technologische ontwikkeling volgen, aan anderen over laten, stimuleren of erin investeren zorgt voor meer grip op technologie. Waar het een kans is, moeten we deze grijpen als dat waardevol is voor de stad en de Amsterdammer. Waar een bedreiging ontstaat is het goed hier oog voor te hebben. Denk aan de eventuele impact van deepfakes, de ongelijkheid die door technologie kan ontstaan of het gemak waarmee versleutelde berichten straks middels quantum computing binnen nanoseconden kunnen worden ontsleuteld.

Nadenken over wat er aan technologie op de stad afkomt is cruciaal voor een toekomstbestendige stad.

In 2019 is de voorloper van de Tech Radar uitgekomen: Voorbij de Hype. Dat was een inventarisatie van technologieën die op de stad afkwamen, in combinatie met lopende projecten of afgeronde initiatieven binnen de gemeente Amsterdam. De focus hierbij was dat voor de publieke sector niet de techniek omwille van de techniek moet gelden, maar de waarde ervan voor de stad en de Amsterdammer. Er was aandacht voor data-uitwisselingen, kunstmatige intelligentie (wat uiteindelijk heeft geleid tot een afdeling AI bij de gemeente) en blockchain. Net als elders verschoof na 2019 de aandacht naar de pandemie, wat ertoe leidde dat er begin 2022 een nieuw team ontstond dat o.a. werkte aan een nieuwe Tech Radar.

Beschouwing technologie

De Tech Radar benadert onderwerpen rondom technologie op de volgende wijzen:

  • Technologisch: welke techniek schuilt erachter, hoe werkt het.
  • Praktisch: waar schuilt de waarde en/of het risico van een technologie op proces, maatschappelijk vraagstuk of opgave.
  • Filosofisch: wat betekent dit precies voor de Amsterdammer en de publieke waarden die Amsterdam hanteert.

Het resultaat is een Tech Radar waarin we technologieën beschouwen en een eerlijk inzicht geven in de impact op de stad en de Amsterdammer.

Download HIER de Techradar 2022

Tech Radar 2023

De Tech Radar 2022 is online te downloaden op de website van de gemeente Amsterdam. Momenteel wordt er druk gewerkt aan de Tech Radar 2023. De focus van deze editie zal liggen op de toegenomen aandacht voor generatieve AI-componenten, Superapps en Quantum Computing.

De Techradar 2023 verschijnt binnenkort online. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met innovatie@amsterdam.nl.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren