zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Uber easy

door: Seger de Laaf , 13 maart 2018

Altijd wordt de schuld neergelegd bij de ontvanger. Zelden kijken zenders, ambtenaren in het bijzonder, naar hun eigen gedrag voor ze die anderen proberen op te leggen. Voor hoelang nog?

lees meer

Zeg nee tegen de sleepwet!

door: Bas Filippini, 13 maart 2018

Bas Filippini

De opzet van de sleepwet deugt niet en moet grondig worden herzien. Gebeurt dat niet, dan moet het bij de rechter worden afgedwongen. “In het belang van ons en onze kinderen!”

lees meer

Schuursponsje

door: Larissa Zegveld, 12 maart 2018

Bij het omzetten van intenties tot samenwerking in concrete resultaten, helpt het om de metafoor van een schuursponsje te gebruiken. Ga je voor schuren of glanzen?

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 3

door: Maurits Kreijveld, 9 maart 2018

Maurits Kreijveld

In de strijd tegen nepnieuws zetten Facebook, Google en Twitter onder meer kunstmatige intelligentie en algoritmes in. Maar het is nog niet de door velen gehoopte oplossing.

lees meer

Technologie als kans voor vernieuwing

door: Willem Pieterson, 8 maart 2018

Onder druk van de technologie moeten overheden veranderen.
 Die kunnen technologie zien als een bedreiging, maar zij kunnen het ook zien als een kans op vernieuwing.

reacties: 1

lees meer

Ontslag op staande voet?

door: Menno Weij, 7 maart 2018

Menno Weij - SOLV

Je bent systeembeheerder van een grote landelijke organisatie en onder werktijd ben je ook bezig met het virtueel delven van bitcoins. Reden voor ontslag op staande voet?

reacties: 2

lees meer

Continue gezondheidsmonitor

door: Jan Willem Boissevain, 6 maart 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Tech- en platformbedrijven zetten vol in op het medische domein. Willen we dat? Moeten we privacy inruilen voor proactieve zorg op basis van 7 × 24 uurs monitoring?

lees meer

Verkiezingen nog lang niet 2.0

door: Pascale Georgopoulou, 5 maart 2018

Pascale Georgopoulou

Binnenkort mogen we weer stemmen, maar de manier waarop is inmiddels wel wat achterhaald. Maar wie weet is de oplossing toch sneller beschikbaar, dankzij een essaywedstrijd van de Kiesraad.

lees meer

Bestuurlijke hygiëne

door: Walter van Holst, 1 maart 2018

Walter van Holst - PBLQ

Misschien de grondoorzaak van veel problemen rondom ICT bij de overheid heeft te maken met het ontbreken van erkenning dat die overheid een beslissings- en beleidsmachine is.

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 2

door: Maurits Kreijveld, 27 februari 2018

Maurits Kreijveld

Welke rol kunnen journalisten en factcheckers spelen als het gaat om het opsporen en bestrijden van nepnieuws en welke mogelijkheden hebben zij om het probleem op te lossen?

lees meer

Samen innoveren

door: Hugo Aalders, 26 februari 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Als je marathons loopt, moet je een lange adem hebben en volhardend zijn. Niets doen is geen optie, want dan wordt de achterstand alleen maar groter. Dat geldt ook voor de overheid.

lees meer

Raadsinformatie op de kaart!

door: Tom Kunzler, 23 februari 2018

Tom Kunzler

Open data en machine-learning bieden veel mogelijkheden voor beter gebruik van overheidsinformatie. De app WaarOverheid is daar een goed voorbeeld van.

lees meer

Edge and fog computing

door: Ben van Lier, 23 februari 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

Kan blockchaintechnologie opereren tussen het centralistische perspectief van cloud computing en het meer decentrale perspectief van het (industrial) internet of things?

lees meer

2017 was goed jaar voor vendor lock-in

door: Mathieu Paapst, 22 februari 2018

Mathieu Paapst

Nog te vaak worden nieuwe leveranciers om redenen van vendor lock-in door overheden buiten de deur gehouden. Tien jaar na de start van NOiV is er nog weinig veranderd.

reacties: 4

lees meer

'Bezint eer ge begint'

door: Marc de Vries, 21 februari 2018

Marc de Vries

Momenteel wordt de Richtlijn Hergebruik Overheidsinformatie 2013 geëvalueerd. Het is niet te hopen dat het leidt tot nieuwe regels, want daarvoor is het zeker nog vijf jaar te vroeg.

lees meer