zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Transacties via MijnOverheid

door: Tjerk Venrooy, 30 maart 2016

Je verhuizing doorgeven via MijnOverheid, zelfs zonder tussenkomst van gemeentelijke systemen? Met een pilot gaan we kijken of het te realiseren is.

reacties: 4

lees meer

Blockchain verandert de wereld

door: Ben van Lier, 23 maart 2016

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

We moeten beter leren begrijpen hoe we de met gedistribueerde transacties werkende blockchain-technologie kunnen gebruiken.

lees meer

De ondernemende staat

door: Bas Eenhoorn, 18 maart 2016

De overheid kan best innoveren en een ondernemende staat worden, ook binnen bestaande budgetten. Daarvoor moeten we wel kennis binnenhalen.

lees meer

Denken vanuit de burger

door: Jan Willem Boissevain, 16 maart 2016

Jan Willem Boissevain

Twintig jaar na de start van Overheidsloket 2000 lijkt de ontwikkeling van de eOverheid nog steeds op de processie van Echternach.

reacties: 3

lees meer

De paarse krokodil

door: Seger de Laaf, 9 maart 2016

Dingen gaan vaak mis omdat de gebruiker niet centraal staat. Bedrijven als Bol.com en Coolblue hebben dat al lang begrepen, maar de overheid nog niet.

reacties: 4

lees meer

Product of performance?

door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 maart 2016

Dirk Jan de Bruijn

Mooie innovaties zijn vaak georganiseerd buiten de bestaande processen om. Maar in een keten of sector moet je iedereen mee zien te krijgen voor een innovatie.

lees meer

Stel mensen centraal

door: Bas Eenhoorn, 3 maart 2016

Vrijdag behandelt de ministerraad het Digiprogramma. Daarin maken we een draai naar een overheid die mensen centraal stelt.

reacties: 1

lees meer

Integriteit

door: Peter Lievense, 3 maart 2016

Peter Lievense

Het lokale VVD-bestuur vond unaniem dat Meerts lid kon blijven van de fractie. Zijn ‘activiteiten inzake het aanvragen van WOB-verzoeken’ vond het lokale bestuur op de rand van integriteit.

lees meer

iOverheid kent geen grenzen

door: Jan Willem Boissevain, 22 februari 2016

Jan Willem Boissevain

Het WRR-rapport iOverheid logt al vijf jaar in een bureaula. De wereld van verbonden systemen en informatieprocessen blijft ondertussen groeien.

reacties: 2

lees meer

Stel kansen boven bedreigingen!

door: Bas Eenhoorn, 18 februari 2016

Wat kunnen we doen om meer grip te krijgen op de veranderingen die door velen als bedreigingen en risico’s worden gezien? Eerlijk gezegd heb ik wel een idee.

reacties: 1

lees meer

Loslaten is eng

door: Mark Herbold, 18 februari 2016

Mark Herbold

Er zit meer angst dan ratio achter de ontoegankelijkheid van veel data die in principe open hoort te zijn. Dat kom ik nu ook in de culturele sector tegen.

reacties: 3

lees meer

Datainfrastructuur als vierde netwerk

door: Rob van de Velde, 16 februari 2016

Rob van de Velde

Digitalisering en dataficatie zullen sterk gaan bepalen hoe we ons zullen gedragen. Daarvoor moet wel eerst het een en ander worden geregeld.

reacties: 3

lees meer

Cockpit Den Haag passé

door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 februari 2016

Dirk Jan de Bruijn

De overheid zal meer netwerkgeoriënteerd moeten worden. Maar die veerbindingen tussen horizontaal en verticaal komen niet vanzelf tot stand.

reacties: 3

lees meer

Pianoo bewijst aanbesteders geen dienst

door: Mathieu Paapst, 12 februari 2016

Mathieu Paapst

Het is de vraag of Pianoo met het advies de overheid in te laten kopen op dezelfde wijze als het bedrijfsleven, daadwerkelijk ‘value for money’ dichterbij brengt.

lees meer

De elektronische handzegening

door: Seger de Laaf, 11 februari 2016

Hoe moeilijk kan het zijn om een goede elektronische handtekening te bedenken? Als je de gebruiker op zijn wenken bedient, is het een eenvoudige stap.

reacties: 7

lees meer