zoeken binnen de website

weblog

Vooruitgang

door: Peter Mom, 21 november 2013

Peter Mom

Ofschoon een middel om tarieven te verhogen zonder dat men er erg in heeft, moet de OV-chipkaart het leven van de reiziger veraangenamen. Maar stel niet te veel vragen.

lees meer

Overheid moet barrières slechten

door: Jan Willem Boissevain, 18 november 2013

Boissevain, Jan Willem

Het uitgangspunt is dat gemeenten beter de taken op het gebied van zorg en welzijn kunnen uitvoeren, omdat ze dichter bij de burgers staan dan de overheid. Mooi in theorie…

lees meer

Obamacare en technicipatie

door: Michiel Leenaars, 18 november 2013

Michiel Leenaars

Na dertig jaar in de eerste fase van spreadsheets te zijn blijven steken is het nu tijd voor de volgende stap in de technische emancipatie (ofwel technicipatie) van managers en beleidsmakers.

lees meer

Chief Innovation Officer

door: Dirk-Jan de Bruijn, 12 november 2013

Dirk-Jan de Bruijn

Als we ons realiseren dat in 2017 papier uit het primaire proces geëlimineerd moet zijn, is het zaak om als de wiedeweerga aan de slag te gaan om de integrale bedrijfsprocessen te herontwerpen.

reacties: 1

lees meer

We lezen het in de koekjes

door: Peter Lievense, 7 november 2013

Peter Lievense

Hou daarbij even in het achterhoofd dat er volgens deskundigen elke dag ongeveer 60.000(!) nieuwe virussen opduiken, waarvan 600 die het op uw bankgegevens gemunt hebben

lees meer

De overheid licht zichzelf op

door: René Veldwijk, 5 november 2013

Begin juli blogde ik over mGBA dat opeens op klappen stond. De bom is recent bestuurlijk gedemonteerd: met veel extra geld en tijd worden politieke risico’s afgekocht.

reacties: 3

lees meer

Het probleem van Baron von Münchhausen

door: Jan Willem Boissevain, 30 oktober 2013

Boissevain, Jan Willem

De omzetten lopen terug en de marges staan onder druk. De ICT-branche moet zichzelf opnieuw uitvinden om sterker uit de crisis te komen.

reacties: 1

lees meer

Informatiemanager 3.0

door: Theo van den Brink, 29 oktober 2013

Theo van den Brink

Stel dat informatiemanagement 2.0 snel bij de meeste gemeenten van de grond komt, redden we het daarmee de komende jaren? Het antwoord is: nee.

lees meer

Kijken vanuit andermans gezichtspunt

door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 oktober 2013

Dirk-Jan de Bruijn

Er is slechts één middel echt effectief. Zorg dat er mensen zitten op sleutelposities die denken in termen van waardecreatie. Die zich weten te verplaatsen in de gebruiker.

lees meer

Internetveiligheid: onbewust onbekwaam

door: Jan Willem Boissevain, 11 oktober 2013

Boissevain, Jan Willem

Als mensen dan massaal tegen een boom rijden, dan geven we de auto de schuld. Alle autofabrikanten worden verplicht de auto’s terug te roepen voor het inbouwen van een boombegrenzer.

reacties: 1

lees meer

‘Digitaal monster’ en de menselijke maat

door: Peter Mom, 9 oktober 2013

Peter Mom

De digitale overheid brengt betere service en meer gemak, aldus de digitale overheid zelf. Maar de praktijk is anders. Het is een ‘digitaal monster’.

reacties: 5

lees meer

Baten en lasten

door: Peter Lievense, 3 oktober 2013

Peter Lievense

Ambtenaar 2.0, een ‘veilig’ lab zonder hiërarchie en harde beleidsdoelen, staat voor fundamentele vernieuwing van de overheid; bottom-up zeg maar. Dat laat zich moeilijk boekhouden.

lees meer

Servicenormvervaging

door: Peter Mom, 2 oktober 2013

Peter Mom

Leiden wil scoren op e-dienstverlening, maar dat is niet eenvoudig. En: hoe zit het met de privacy schendende afvalbakkenchips?

reacties: 1

lees meer

Oei, ik groei!

door: Theo van den Brink, 24 september 2013

Theo van den Brink

Vaak laten we ons, vanuit goedbedoelde ambities en idealen, verleiden tot doelen en strategieën die het verandervermogen van de organisatie te boven gaan.

lees meer

Papieren overheidsafslanking

door: Jan Willem Boissevain, 20 september 2013

Boissevain, Jan Willem

De plannen voor een kleinere overheid zijn gemaakt. De efficiencybesparingen zijn ingeboekt. Maar het is de vraag of we de bezuinigingen ook daadwerkelijk gaan waarmaken.

lees meer