zoeken binnen de website

weblog

Levenslang

door: Chris Holman, 7 juni 2012

Chris Holman

Het begint met een prachtige brief – ik weet niet eens meer van welke instantie – waarin staat dat mijn rijbewijs binnenkort verloopt.

lees meer

Geen actualiteit

door: Carolien Schönfeld, 7 juni 2012

Carolien Schoenfeld

De mooiste uitkomst van het komend parlementair onderzoek zou zijn, als de Tweede Kamer besluit tot een serieus en regelmatig volgen van grote ICT-projecten.

lees meer

De illusie van vooruitgang

door: Henri Rauch, 7 juni 2012

Henri Rauch

De kunst is een onderscheid te maken tussen marginale vernieuwingen die overheden even aan zich voorbij mogen laten gaan en fundamentele keuzes die niet gemist mogen worden.

lees meer

Onderschatte complexiteit

door: Peter Mom, 5 juni 2012

Peter Mom

De gateway review van de modernisering van de GBA biedt boeiende lectuur en signaleert spannende uitdagingen in een complexe omgeving.

lees meer

Bezuinigen en ICT: zorgvuldig graag!

door: Leo Smits, 4 juni 2012

Leo Smits

Er kan heel veel geld bespaard worden met en op overheids-ICT, maar niet met die simpele stukjes in de krant en de bijbehorende Kamervragen.

reacties: 2

lees meer

Terug naar beroepsverboden?

door: Fatou van den Hoff, 31 mei 2012

Fatou van den Hoff

Afschaffing van artikel 125a Ambtenarenwet leidt tot een grondrechtenvacuum. Het huidige maatschappelijke klimaat laat geen ruimte voor onbegrensde meningsuiting.

reacties: 2

lees meer

Verdeel en heers

door: Davied van Berlo, 29 mei 2012

Davied van Berlo

Op 31 mei praten tientallen overheidsorganisaties weer over open data, open standaarden en open source. Waarom is de overheid zo traag om deze oplossingen op te pakken? Onbegrip en eilanddenken!

reacties: 3

lees meer

ICT-revolutie in het onderwijs

door: Gerard van Oortmerssen, 24 mei 2012

Gerard van Oortmerssen

Gezien het belang van ICT voor de maatschappij zou je verwachten dat het ministerie van OCW volop bezig is het onderwijs klaar te maken voor het digitale tijdperk. Niets is minder waar.

reacties: 1

lees meer

Rollator eruit? Closed source eruit!

door: Arda Gerkens, 23 mei 2012

Arda Gerkens

Bezuinigen? Pak die grote geldverslinders aan: vendor lock-in en closed source-projecten bij de overheid! Dat betekent kostenbesparen en de economie een impuls geven.

reacties: 4

lees meer

Waar voor onze ICT-centen

door: Joost Visser, 22 mei 2012

Joost Visser

In plaats van de baten in te schatten, kun je beter vragen: “Welke dingen of diensten worden door het opgeleverde ICT-systeem geproduceerd?”

reacties: 1

lees meer

Leren van pijnlijke ervaringen

door: Carolien Schönfeld, 15 mei 2012

Carolien Schoenfeld

Zegt de minister tegen het Kamerlid: “Er zijn projectmanagementtechnieken zoals Prince en ontwikkeltechnieken zoals COBIT. Ik zie dat u begrijpend knikt.”

lees meer

2025: modernisering GBA afgerond

door: Peter Mom, 15 mei 2012

Peter Mom

“De GBA-modernisering gaat nu echt hard,” zegt minister Spies. Maar gemeenten weten nog amper hoe ze straks aan hun gegevens moeten komen. Ik doe een tweede oproep aan de lezer.

lees meer

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

door: Jan Willem Boissevain, 15 mei 2012

Jan Willem Boissevain

“Mijn belangrijkste uitdagingen zijn: ongelijkheid tussen man en vrouw, armoede en analfabetisme.” Dit is niet de uitspraak van een ontwikkelingswerker of een politicus.

lees meer

All animals are equal

door: Ruud Leether, 9 mei 2012

Ruud Leether

Het ambtelijk imago verslechtert snel. Zorgelijk ook voor de vervulling van ICT-functies. Voor een overheid die optimaal in de informatiemaatschappij wil participeren is behoud van kennis een absolute voorwaarde.

reacties: 1

lees meer

Uit het Lab, de sequel

door: Wolfgang Ebbers, 9 mei 2012

Wolfgang Ebbers

Lummelend in een lentezonnetje, in een duinpan, check ik mijn mail op zaken die niet wachten kunnen. Het is tenslotte vakantie. Bericht van Peter! Subject “iBestuur weblog”, bericht met urgentie.

lees meer