zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Herstel vertrouwen vraagt zelfreflectie

door: Jan Willem Boissevain, 5 juli 2013

Jan Willem Boissevain

De politiek vervalt steevast in dezelfde reflex als er iets ontspoort in de samenleving. Er wordt direct gewezen naar de schuldigen. Maar de politiek leidt aan een kortetermijngeheugen.

lees meer

mGBA: een tikkend ICT-dossier

door: René Veldwijk, 3 juli 2013

Ook al omdat de complete publieke gegevenshuishouding aan de GBA is opgehangen, valt het te hopen dat minister Plasterk snel schoon schip maakt en de luiken open gooit.

reacties: 6

lees meer

Voor de politiek of voor de samenleving?

door: Davied van Berlo, 1 juli 2013

Davied van Berlo

Werk je als ambtenaar nu voor de politiek of voor de samenleving? Toen de overheid nog bestond uit heldere, hiërarchische kolommen was het antwoord op die vraag duidelijk…

lees meer

Betrokken en efficiënt

door: Tof Thissen, 20 juni 2013

Tof Thissen

Ontwikkelingen in de samenleving, decentralisaties én bezuinigingen vragen om een andere manier van werken, waarbij betrokken en efficiënt sleutelwoorden zijn.

lees meer

Laatste kans burgergerichte overheid

door: Matt Poelmans, 19 juni 2013

Matt Poelmans

Er gaapt een gat tussen ambitie en realisatie van de e-Overheid. Om dat te overbruggen is tweeërlei samenwerking nodig: binnen de overheid, en tussen overheid & burger.

reacties: 1

lees meer

Met de billen bloot

door: Jan Willem Boissevain, 18 juni 2013

Jan Willem Boissevain

Meer invloed van burgers op innen en aanwenden van belastinggeld langs de volgende oplopende stappen: alle belastingen openbaar, aanwending inzichtelijk en democratische controle.

reacties: 1

lees meer

Burgerproof

door: Peter Lievense, 17 juni 2013

Peter Lievense

Democratie is geen natuurkracht zoals de zwaartekracht, die ons ongeacht de actualiteit altijd met beide benen op de grond houdt. Everything that can, will be used against you, zeg maar.

lees meer

Ongeschikt? Dan snel geschikt!

door: René Veldwijk, 12 juni 2013

Een voor de hand liggende manier om te begrijpen waarom de uitvoering van publieke ICT-projecten fout loopt, is kijken naar de verschillen met de private sector.

reacties: 2

lees meer

Denk niet te lichtvaardig over eID

door: Wolfgang Ebbers , 6 juni 2013

Wolfgang Ebbers

Plasterk werkt nu aan het eID-stelsel. Het idee is goed, maar de duivel staat al schaterlachend klaar achter de coulissen van het Theater der Details.

reacties: 2

lees meer

Registratiedrift

door: Peter Mom, 5 juni 2013

Peter Mom

Leiden wil afvalbakken via een chip koppelen aan burgers. Voor de ‘interne bedrijfsvoering’. Maar de voorlichting roept nogal wat vragen op.

reacties: 2

lees meer

Scrum: óók voor beleidsmakers!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 juni 2013

Dirk-Jan de Bruijn

Scrum hoeft helemaal niet lang te worden voorbereid. Het gaat immers om de achterliggende filosofie. Als je die Scrum-mindset oppakt, kun je er nog vandaag mee beginnen.

reacties: 4

lees meer

Spookburgers

door: Jan Willem Boissevain, 29 mei 2013

Jan Willem Boissevain

Maak een start met het afschaffen van toeslagen. De inkomens kunnen worden gecompenseerd door een verlaging van de laagste belastingschijf of verhoging van de uitkering.

lees meer

Dienstverlenend, slagvaardig, kostenbewust

door: Leo Smits, 24 mei 2013

Leo Smits

De Rijksdienst staat voor een daling van de uitgaven van rond de 13 miljard euro in 2018 en dat wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd door de toepassing van ICT.

lees meer

Wat komt er na de cloud?

door: Henri Rauch, 22 mei 2013

Henri Rauch

Eén les heeft het Europees Parlement geleerd: als je laat ingrijpt – zoals bij de cloud – loop je toch gewoon maar achter de feiten aan.

reacties: 3

lees meer

Weekers’ World

door: René Veldwijk, 22 mei 2013

Als het om gegevenssoorten gaat die breed worden gebruikt, loopt het stelsel dood op het touwtrekspel van instanties waarop individuele bewindspersonen geen greep hebben.

reacties: 2

lees meer