Blog

Buurtpreventieapp

De buurtpreventieapp: het leek zo'n mooi initiatief, compleet met stickers op lantaarnpalen. Maar werkt het ook?

Overal bezwijken mensen aan een stortvloed van informatie. Als u bij de overheid nog geen overload heeft, sluit dan aan bij de buurtapp.

De buurtpreventieapp – het intieme online kringetje in de wijk, dat bij gratie van WhatsApp regelmatig langs de gordijnen gluurt of er nog gespuis over straat loopt. Het leek zo’n mooi initiatief, compleet met stickers op lantaarnpalen. Alsof er iemand ooit is omgekeerd door een sticker. Dunkt me, sommige gemeenten hebben deze ‘burgerinitiatieven’ ondersteund met roestvaststalen reflecterende bordjes.

Totdat het weer z’n doel voorbij schoot. Het begon met een paar collectanten van de Alzheimer Stichting, die altijd aanbellen als je net je kind op bed legt. Iemand vroeg of meer mensen een “verdacht” figuur met gele jas hadden gezien (logisch, inbrekers kiezen bij uitstek opvallende kleuren), waarop iemand grapte dat hij ook een verdacht figuur had gezien – die bij nader inzien toch de buurman bleek.

Toen was de beer los. Nadat de “beheerders” de zoveelste poging deden toch alleen urgente berichten te delen, ontstond er een fittie tussen mensen met te veel en te weinig tijd. Waarop buurtbewoners vervolgens massaal uit de app stapten – als er echt iets aan de hand is hoor je de sirenes vanzelf wel.

Ben er ook maar uitgestapt. Krijg hoofdpijn van al die ruziënde mensen. Wens iedereen rustige en offline feestdagen toe: hang al die schermen lekker een weekje in de boom.

Seger de Laaf is programmamanager bij de Rijksoverheid. Zijn blogs zijn op persoonlijke titel. Hij is ook lid van het actieteam van Gebruiker Centraal, een overheidsbrede kenniscommunity die streeft naar een servicegerichte en gebruiksvriendelijke (digitale) overheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren