zoeken binnen de website

Scheiden van tafel en bed

door: Peter Lievense | 12 juli 2018

Peter Lievense

Scheiden doet lijden! Dat is aan de Bezuidenhoutseweg niet anders. Een coalitie van vier zadelt de samenleving op met extra bewindspersonen en die moeten natuurlijk ook een eigen ministerie hebben.

Dus werd EZ opgedeeld in EZK en LNV – waarbij je je kunt afvragen of een andere knip niet voor meer dynamiek had gezorgd: Economische Zaken en Landbouw versus Klimaat en Natuur bijvoorbeeld! Maar dat is een ander debat.

Hoewel beide ministeries gewoon in één huis blijven wonen en van dezelfde inhouse ICT-dienstverlener gebruik blijven maken, kost de IT-afhandeling van deze scheiding van tafel en bed toch nog 55 miljoen euro!
Het leeuwendeel daarvan, 35 miljoen euro eenmalig, gaat op aan het loskoppelen van ‘complexe, onderling verknoopte, vaak rijksbrede systemen’. Nou zou je zeggen: een rijksbreed systeem, daar blijf je dan toch lekker inzitten? Maar ik heb er natuurlijk geen verstand van.

Volgens opgaaf van het nieuwe ministerie gaat het om ontvlechting uit het CSM, het DMS, het mailsysteem, het ID- en toegangsysteem en bijvoorbeeld het financieel systeem en het dienstreizensysteem. Ofwel: LNV krijgt een eigen website, nieuwe e-mailadressen, andere pasjes en er moeten autorisaties worden aangepast. Het beheer van deze ontvlechting kost 5 miljoen euro extra op jaarbasis.

Of 55 miljoen veel is voor een IT-boedelscheiding? Geen idee. Maar politiek versnippert steeds verder. Nog even en dan zitten we met een coalitie van splinters. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat er dan een écht rijksbreed systeem in de lucht is.

Peter Lievense is hoofdredacteur van iBestuur

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.