
zoeken binnen de website
nieuws

door: Redactie iBestuur | 30 maart 2023
Hind Dekker-Abdulaziz (D66) en Queeny Rajkowski (VVD) dienden gisterenavond moties in om het kabinet te stimuleren de negatieve gevolgen van kunstmatige intelligentie voor de samenleving te inventariseren. Minister Adriaansens (EZK) zei positief te zijn over beide moties en deze in de Kamer in stemming te brengen.
podium

door: Femke Schemkes | 29 maart 2023
Nederlandse overheden zijn niet afhankelijk van de grillen van Big Techbedrijven. De weg zal wellicht niet makkelijk zijn, maar er zijn mogelijkheden om te kunnen blijven voldoen aan de plicht van een verantwoorde inzet van algoritme-oplossingen, al zal dit wel aanpassing en investering vragen, en bovenal lef.
weblog
-
Macht is kennis
door: Guido Enthoven | 29 maart 2023
Kennis en macht zijn begrippen die elkaar construeren: kennis kan bijdragen aan het versterken van iemands machtspositie. Andersom draagt macht bij aan het versterken van iemands kennispositie. Macht opent, verbergt, selecteert en kleurt kennis en heeft betekenisvolle invloed op de honorering van waarheidsclaims. ‘Macht is kennis.’
weblog
-
door: Nathan Ducastel | 21 maart 2023
Een groot deel van mijn leven als burger speelt zich tegenwoordig online af. Hierbij gebruiken bedrijven, maar ook de overheid, mijn data om beslissingen te nemen. Ik zou hierin door de overheid beter begeleid willen worden. Waarom zit er bij de apps die ik via de appstore kan downloaden bijvoorbeeld geen ‘kijkwijzer’?
partners
-
Podcast: Ethische kanten van Artificial Intelligence
Artificial Intelligence biedt, technisch gezien, fantastische mogelijkheden, maar het moet maatschappelijk ook verantwoord zijn. Marcel Bril bespreekt de kansen en ethische kaders waarbinnen met AI gewerkt kan worden met Stefan Leijnen, lector van het lectoraat Artificial Intelligence aan de Hogeschool Utrecht, en Wouter Trumpie, distinguished architect bij Salesforce.
nieuws: 29 maart 2023 | Salesforce
-
De kennis en expertise van medewerkers
Het vinden en behouden van goede medewerkers is de grootste organisatorische uitdaging voor overheidsinstanties. Hoe dichter bij het vuur, hoe meer inzicht professionals hebben. Maar wat blijkt? De kennis van uitvoeringsprofessionals wordt (nog) onvoldoende benut, zo vindt 4 van de 10 professionals. Hier is dus werk aan de winkel…
door: Frits van Endhoven
weblogs: 29 maart 2023 | Blueriq
-
TCS behoudt positie in top 3 voor klanttevredenheid in Nederland
Tata Consultancy Services staat voor het negende opeenvolgende jaar in de top drie van IT-dienstverleners op basis van klantenservice, volgens onafhankelijk onderzoek door Whitelane Research. Met een tevredenheidsscore van 81% overtreft TCS Nederland het gemiddelde van 73%. Bovendien is TCS Europe nummer één in klanttevredenheid voor het 10e jaar op rij.
1nieuws: 28 maart 2023 | TCS
magazine

door: Redactie iBestuur | 23 maart 2023
“We kunnen veel betekenen, maar de overheids-ICT niet redden”, stelt Rikky van Osch in het openingsverhaal van iBestuur magazine. We spraken uitgebreid met de nieuwe voorzitter van het Adviescollege ICT-toetsing. Verder in het magazine een analyse en interview over de Staat van de Uitvoering en een speciaal katern over digitaliseringsagenda van de provincies.
nieuws

door: Redactie iBestuur | 29 maart 2023
De Wet digitale overheid treedt binnenkort in werking, komend jaar gaan nieuwe regels gelden op grond van de eIDAS-regeling. De Nederlandse overheid is onvoldoende onvoorbereid op alle nieuwe vormen van digitale identificatie die hiermee geaccepteerd moeten gaan worden. De Rekenkamer komt met een alarmerend rapport.
bijeenkomsten

Je kunt als overheid alleen werken aan een doelmatige actieve openbaarmaking als je weet wat inwoners daadwerkelijk aan informatie willen hebben en hoe ze die het beste aangereikt kunnen krijgen. Wat moeten we daarvoor doen, en misschien wel laten? Praat mee met de regeringscommissaris Informatiehuishouding.
podium

door: Ernest-Jan Mutsaers en Bas Overtoom | 27 maart 2023
De Chief Data Officer speelt een zware rol in de digitale transformatie van publieke organisaties. Dit vereist duidelijkheid over focus, verantwoordelijkheden en mandaat, zo blijkt uit gesprekken van KPMG met betrokken Chief Information Officers (CIO’s) en Chief Data Officers (CDO’s).
praktijk
-
7 adviezen om CO2 te reduceren bij digitaal werken
Ook de digitale wereld kampt met CO2-problemen. Alleen al één e-mail versturen schijnt 4 gram CO2 uit te stoten (exclusief bijlagen)! Ook het bewaren van onnodige e-mails, bestanden, apps, foto’s en video’s zorgt voor een berg afval. Afgelopen weekend was het Digital Clean-up Day. U Yong Hu en Arjan Blom geven adviezen voor een schone digitale werkomgeving.
partners
-
Online event: Rijksoverheid zoekt strategische informatiespecialisten
Als informatiespecialist werk je mee aan een open overheid. Of je nu informatiemanager of adviseur; wij openen graag onze deuren voor jou. Meld je nu aan voor ons online event op 11 april.
door: Werken voor Nederland
nieuws: 28 maart 2023 | minBZK
-
Publicatie: Impactanalyse Digital Decade: 13 nieuwe wetten
Digital Decade is een Europees programma dat als gids moet dienen voor de digitale transformatie van de Europese Unie in 2030. Aan de basis hiervan ligt veel wet- en regelgeving die ook gemeenten raakt. Een impactanalyse van de VNG geeft op hoofdlijnen de impact weer.
nieuws: 28 maart 2023 | VNG realisatie
-
Meten van kwaliteit van overheidsdienstverlening
Mensen verwachten goede dienstverlening van de overheid. Maar hoe ver zijn overheidsinstellingen op dit vlak? En in hoeverre meten ze de kwaliteit van hun dienstverlening ook structureel? Download het trendrapport ‘De staat van de menselijke maat’
door: Frits van Endhoven
weblogs: 22 maart 2023 | Blueriq
personalia

door: Redactie iBestuur | 24 maart 2023
Nicole van der Wolk wordt met ingang van 1 mei 2023 benoemd tot directeur Ambtenaar en Organisatie bij bij het directoraat-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze gaat werken aan het herstel van het vertrouwen van burgers en bedrijven in de overheid.
podium

door: Johan Wolswinkel | 22 maart 2023
Ook wanneer overheden gebruik maken van geautomatiseerde besluitvorming zijn zij gebonden aan fundamentele rechtsnormen, zoals de grondrechten en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Met Small Tech kan de overheid die afspraken wellicht maken, maar kan de overheid ook haar rug recht houden als zij met Big Tech om tafel gaat?