Podcasts

Een goede informatiehuishouding is geen doel op zich, maar een middel om democratische en juridische waarden te waarborgen.
Samenwerking op technisch niveau is belangrijk, maar hoe zit het met de bestuurscultuur als het gaat over Common Ground?
Artificial Intelligence biedt, technisch gezien, fantastische mogelijkheden, maar het moet maatschappelijk ook verantwoord zijn.
Het recente ‘Dreigingsbeeld’ van de IBD laat een verontrustend beeld zien. Gemeenten hebben te maken met ransomware met destructieve gevolgen, software blijkt ernstige kwetsbaarheden te bevatten en er is onvoldoende zicht op cybersecurity bij ketenpartners. Nausikäa Efstratiades (IBD) in gesprek met Johan van Streun (Salesforce)
Achter de leefomgeving van alledag gaat een digitale wereld schuil van data, platformen en digitale diensten. Digitalisering biedt kansen voor de samenleving, maar bedreigt soms ook het publiek belang. Wie bepaalt de digitale spelregels? Van wie zijn de data? Wie maakt nu eigenlijk de digitale dienst uit?
We kennen allemaal Apple of Amazon als platform. Common Ground kan dat voor de overheid worden.
Deze podcast gaat over nut en noodzaak van een nieuwe, gezamenlijke informatievoorziening voor het uitwisselen van gegevens bij de overheid. Is de ontwikkeling van een platform ecosysteem de juiste weg? De ontwikkeling naar common ground is hiervan een goed voorbeeld. Als informatiebron en als platform voor concrete toepassingen.
De klantreis is inmiddels een bekende term, ook bij de overheid. Wat verstaan we hieronder? Op welke manier zijn organisaties hiermee bezig? En hoe ziet de ideale klantreis eruit en waar liggen de grenzen? Marcel Bril gaat in deze podcast hierover in gesprek met Hugo Aalders (SVB), Marjon van der Maat (gemeente Tilburg) en René Coppens (Salesforce).
Een gesprek met Arre Zuurmond, de kersverse regeringscommissaris informatiehuishouding, Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie en Guiny Kustner, programmadirecteur Informatiehuishouding Justitiële Informatiedienst over de veranderopgave rond de informatiehuishouding. De gespreksleiding is in handen van Larissa Zegveld.
Een gesprek over de staat van de informatiehuishouding van overheidsorganisaties. Aan tafel een drietal bijzondere gasten. We spreken met Charles Jeurgens, hoogleraar Archiefwetenschap Universiteit van Amsterdam, Rob Nijman, client relationship executive centrale-overheidsteam bij IBM en Evert Schaap, coördinator IHH vanuit I-Interim Rijk.
Informatie is een onmisbare grondstof in onze digitale samenleving. Een gesprek over de noodzaak van een goede informatiehuishouding met Jacqueline Rutjens (RDDI), Lousewies van der Laan (Transparancy International Nederland) en Eppo van Nispen (Beeld & Geluid) op weg naar een maatschappelijke coalitie 'Over Informatie Gesproken'.
Door data te delen kunnen ziekenhuizen nog betere zorg aanbieden en worden vliegtuigen nog veiliger. Maar, strikte wetgeving maakt datadelen vaak lastig. Gelukkig zijn er initiatieven die veilig en privacy-vriendelijk datadelen mogelijk maken. Luister naar de podcast Toekomstmuziek van AG Connect over datadeling.
CIP produceert en presenteert in het najaar van 2021, in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering (RADIO), een podcastserie onder de titel ‘Privacy in de praktijk’, in totaal acht afleveringen. De eerste aflevering staat online.
Datacenters slurpen energie. Te veel, vinden sommige mensen. Hoe zorgen we ervoor dat datacenters in de toekomst duurzaam en toekomstbestendig worden? En welke uitdagingen spelen er nog meer? Journalist Sjoerd Hartholt gaat in gesprek met adviseur Erik Barentsen van de Dutch Data Center Association en programmaleider Judith Inberg van Universiteit Twente.
De podcast ‘herstel zelfredzaamheid’ verkent hoe digitalisering in de toekomst kan bijdragen aan inclusiviteit en toegankelijkheid. Toekomstonderzoeker Eefje Op den Buysch verkent samen met mensen die er mee te maken hebben hoe zelfredzaamheid er uit kan zien over 20 jaar. Daarvoor kijkt ze naar de problemen van nu. Er ís ruimte voor verbetering, ziet de maker.
Organisaties geven aan dat het lastig is om IT’ers te vinden met voldoende kennis en ervaring. Is dat echt zo? De sector moet anders naar talent gaan kijken, stellen experts uit overheid en bedrijfsleven tijdens een rondetafelgesprek. Werf starters, zij-instomers en juniors en maak teams waarin zij veel kunnen leren. Luister naar de podcast van AG Connect en iBestuur in samenwerking met PegaSystems.
De wijze waarop we ons bewegen door Nederland is aan grote veranderingen onderhevig. Dit heeft grote gevolgen voor organisaties werkzaam in de mobiliteitssector. Hoe bereiden bedrijven en overheden op het gebied van mobiliteit zich voor op de digitale toekomst? Hoe vertaalt zich dat in hun organisatie en investeringen in technologie?