Personalia
Personalia

Aart van der Vlist nieuwe (tijdelijke) CIO Rijk

Aart van der Vlist | Beeld: Algemene Bestuursdienst

Sinds half oktober is Aart van der Vlist de nieuwe, tijdelijke CIO Rijk. Hij heeft het stokje overgenomen van Lourens Visser, die deze functie vier jaar heeft ingevuld. Van der Vlist trad in juni toe tot ABDTOPConsult bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Van der Vlist noemt het een ‘enorme uitdaging’ om deze directie effectiever te maken. In een interview in de nieuwsbrief I-strategie zegt hij dat de directie te vaak overvallen wordt door planningen en deadlines richting de Kamer, bijvoorbeeld wanneer via een motie bepaalde toezeggingen zijn gedaan door de staatsecretaris. “De productieorganisatie daarvoor is nog niet op orde. Daar is echt wel een been bij te trekken. Er ontbreekt een soort integrale sturing van wat we allemaal wanneer doen, of we wel voldoende kwaliteit leveren en in hoeverre dat met iedereen is afgestemd in de verschillende raden.”

Aart van der Vlist werkte ruim twee jaar als directeur Informatievoorziening en CIO bij de Politie. Daarvoor werkte hij onder andere als bestuurder/CIO bij het UWV, als CIO voor Nationale Nederlanden en als senior partner IT-management in de financiële markten bij KPMG Consulting.

Denken in beleid én uitvoering is een van zijn stokpaardjes. “Ik stel altijd de vraag: Bob de bouwer, kunnen we dat maken?”, zegt Van der Vlist in bovengenoemd interview. “Dat is nodig, anders beloof je dingen die je in de uitvoering niet kan waarmaken. Dat is nu natuurlijk ook de frustratie van grote uitvoerders, zoals de Belastingdienst, DUO en UWV. Je kunt wel aan de Kamer willen beloven het hele belastingstelsel in één keer op z’n kop te gooien, maar dat moet wel getoetst worden op maakbaarheid door diegenen die de beloftes in de jaren daarna waar moeten maken.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren