Blog

Achterhoede

Is het je wel eens opgevallen dat mensen graag bij een voorhoede willen horen? Over het algemeen is het cool om de bedenker of de gebruiker van het nieuwste van het nieuwste te zijn.

Is het je wel eens opgevallen dat mensen graag bij een voorhoede willen horen? Over het algemeen is het cool om de bedenker of de gebruiker van het nieuwste van het nieuwste te zijn. Overigens vind ik het zelf ook leuk om in een voorhoede te opereren.

Als je voorlopers langs de DSM-lijn (het handboek van de psychiatrie) zou leggen, dan kom je ongetwijfeld uit bij een karakterstructuur die overeenkomsten vertoont met de termen eigenwijs, niet tegen stilstand kunnen, graag op eigen houtje opereren en weet ik wat allemaal. In veel gevallen hebben voorlopers ook niet echt het geduld om met die achterhoede mee te reizen, met de mensen die nog moeten ontdekken welke mogelijkheden er zijn en hoe zij daar gebruik van kunnen maken.

Informatie overbrengen

Voorlopers nemen graag grote stappen en laten zich niet graag inperken of afremmen. Laat helder zijn dat ik het belangrijk vind dat zij dat ook blijven doen. Maar het zou prachtig zijn als er na hun een nieuwe garde zou opstaan die zegt: okay, de voorlopers hebben het een keertje uitgelegd, nu nemen wij het stokje over en gaan de informatie in alle rust overbrengen. Niet uitleggen, maar overbrengen.

Ik denk dat er een zee van mogelijkheden ligt voor mensen die passie, tijd en energie willen steken in de groep die, om wat voor redenen dan ook, nog niet mee kan of wil. In dat kader vind ik het jammer dat er vaak toch vooral applaus wordt gegeven aan voorlopers, de baanbrekers. Eigenlijk zou dat applaus moeten gaan naar degene die naast je komt zitten en tijd vrijmaakt om informatie over te brengen.

Op het juiste niveau

Bij het betrekken van de achterhoede is het wel belangrijk dat dat gebeurt op een manier die bij hen past. Je kunt iemand vanuit de achterhoede op een bankje zetten bij een koploper, maar dan weet je bijna zeker dat het niet gaat werken. De koploper zal vrijwel zeker gelijk beginnen met wat al die nieuwe ontwikkelingen kunnen betekenen voor jouw huis of jouw leven. De ander zal waarschijnlijk denken dat ‘ie naast een Rus zit. Niet vreemd natuurlijk, want die heeft het hele tussenstuk niet meegekregen.

Bij het betrekken van de achterhoede is ook een belangrijke rol weggelegd voor makers van toepassingen. Als jij iets bouwt waarvan je denkt dat het helemaal de bom is, dan hoort daarbij dat iedereen, niemand uitgezonderd, snapt hoe het werkt. Het probleem is vaak dat makers van toepassingen bij het uitleggen dezelfde taal gebruiken als het systeem dat geleerd moet worden. Als je iemand wilt uitnodigen in de online wereld, maar dat doe je met YouTube-filmpjes of een Facebook-pagina, dan ben je iemand Russisch in het Russisch aan het leren. Dat kan natuurlijk niet.

Meer ‘echt’ contact

Een van de manieren om de achterhoede meer te bereiken en meer te betrekken, is door middel van ‘echt’ contact. Helaas zie ik steeds vaker dat de term ‘in het echt’ erg naar de achtergrond wordt gedrongen. Kijk naar banken, waar steeds meer digitaal moet. Leuk en aardig voor de mensen die het snappen, maar niet voor die oude omaatjes of de achterhoedemensen die het prettig vinden om echt contact te hebben. Als het banken kostentechnisch niet meer lukt om een eigen filiaal open te houden, waarom huren ze dan niet een ruimte af waar ze met meerdere banken gaan zitten? Dan druk je de kosten, maar is het nog steeds laagdrempelig en toegankelijk. Daarmee zouden ze én voorlopers worden én ook nog eens oog en oor hebben voor de achterhoede. Makkelijk, toch?

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren