Personalia

Alexandra van Huffelen staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering

Portret Alexandra van Huffelen

Alexandra van Huffelen van D66 wordt staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, onderdeel van het ministerie van BZK. Zij is nu nog staatssecretaris van Financiën waar ze onder andere de afhandeling van het Toeslagenschandaal uitvoert. In haar nieuwe rol moet de D66-politica de strategische hoofdlijnen bij de digitalisering van de overheid bewaken.

Alexandra van Huffelen | Beeld: Rijksoverheid, Arenda Oomen

Het nieuwe kabinet heeft flinke ambities op digitaal gebied. Van Huffelen moet hier invulling aan gaan geven. Zo moet er een wettelijke regeling komen voor de controle op algoritmes, meer aandacht voor uitvoeringstoetsen, de aanpak van Big Tech, het terugdringen van het digibetisme en meer regie op de digitale infrastructuur.

Niet alle digitale zaken vallen onder Van Huffelen. Telecommunicatie en digitale mededinging horen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onder minister Micky Adriaansens. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hoort bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid onder minister Dilan Yesilgöz. De AIVD en de Omgevingswet vallen direct onder Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Digitalisering van Defensie staat valt onder minister Kajsa Ollongren.

Alexandra Carla van Huffelen (Leiden, 21 juli 1968) is een Nederlandse bestuurder en politica namens D66. Sinds 29 januari 2020 is ze staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III met als portefeuille toeslagen en douane. Daarvoor was ze Eerste Kamerlid, algemeen directeur bij het GVB Amsterdam en wethouder in Rotterdam.

 • Ruud Leether | 6 januari 2022, 15:22

  Flinke ambities op digitaal gebied ? Kom op zeg, met de benoeming van een onbeduidende politica als Van Huffelen, die eerder vooral opviel door een gebrek aan daadkracht en een “tamelijk groot” gat in haar hand, tot staatssecretaris van (jawel) Koninkrijksrelaties en Digitalisering, is voldoende duidelijk welke waarde door de politieke leiding van dit land aan digitalisering wordt toegekend. Geen dus en dat is buitengewoon zorgelijk !

 • Marcel den Hartog | 6 januari 2022, 16:07

  Het feit dat er nu een staatssecretaris is benoemd is al een goed teken. We willen een bestuurder in de regering, en dat hoeft heus geen geen IT specialist te zijn.
  Een verstandige staatssecretaris zal de juiste mensen om zich heen verzamelen.

  De problemen en uitdagingen zijn groot en ik hoop dat deze staatssecretaris de verbindende factor kan zijn tussen alle onderdelen van onze overheid die nu (nog) niet samenwerken. Laten we haar vooral beoordelen op haar daden in haar nieuwe rol en niet op de onmogelijke opdracht die ze meekreeg bij de toeslagen affaire.

 • Ruud Leether | 6 januari 2022, 18:33

  Ik schrijf ook niet dat op deze post een IT-deskundige had moeten worden benoemd hoewel dat gelet op de complexiteit van de materie zeker geen kwaad had gekund. Wel, dat de benoeming van deze snel bewezen politieke brokkenpilote duidelijk maakt hoeveel waarde de politieke leiding aan deze portefeuille hecht.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren