Data en ai
Nieuws

Amerikaanse techbedrijven beloven maatregelen voor veiliger AI

smartphone met apps
Onder andere OpenAI, Microsoft, Meta, Alphabet en Amazon doen toezeggingen voor veiliger AI. | Beeld: Shutterstock

Zeven grote Amerikaanse techbedrijven hebben aangekondigd welke maatregelen ze willen nemen om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) veiliger te maken. De concerns zeggen bijvoorbeeld toe AI-systemen grondig te testen alvorens ze worden vrijgegeven.

 

Informatie delen

Het gaat onder meer om Facebook-moeder Meta Platforms, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google. Ook hebben de bedrijven, waartoe ook ChatGPT-oprichter OpenAI en Microsoft behoren, aangegeven informatie met elkaar te zullen delen. Bijvoorbeeld als het gaat om het investeren in betere cyberbeveiliging en het beperken van risico’s.

Virtuele watermerken

Verder willen de AI-bedrijven virtuele watermerken verwerken in het materiaal dat door hun systemen wordt gegenereerd. Op die manier zijn echte afbeeldingen en video’s te onderscheiden van AI-materiaal. Dit is tot op heden niet gedaan voor AI-gegenereerde content.

Teksten genereren

De afgelopen maanden hebben veel bedrijven nieuwe AI-systemen aangekondigd of gelanceerd. Zo kan ChatGPT van OpenAI op verzoek van gebruikers hele teksten schrijven. Microsoft bouwde dat systeem in in zijn zoekmachine Bing. Google kwam daarop met een eigen vergelijkbaar systeem met de naam Bard. Maar al die systemen zijn getraind om woorden op een logische manier achter elkaar te zetten en niet om de waarheid te vertellen. Dat leidt tot zorgen bij bijvoorbeeld toezichthouders en overheden.

Ook Verenigde Staten zien de bedreiging die AI kan vormen voor de democratie, veiligheid, maatschappelijke rechten en privacy.

Ontmoeting op het Witte Huis

Topmannen van de betrokken bedrijven kwamen in mei al bij elkaar op het Witte Huis voor een ontmoeting met de Amerikaanse vice-president Kamala Harris. Zij uitte toen al haar zorgen dat AI een bedreiging kan vormen voor de veiligheid, inbreuk kan maken op maatschappelijke rechten en privacy en het vertrouwen van mensen in de democratie kan ondermijnen. Zij riep overheden, bedrijven en andere maatschappelijke partijen op die uitdagingen samen aan te pakken.

VS liep achter qua regelgeving

De plannen die zijn gepresenteerd lijken daaruit voortgevloeid. Maar daarnaast is er ook veel gelobbyd achter de schermen. De aankondiging wordt dan ook gezien als een overwinning voor president Joe Biden, wiens land achterliep qua regelgeving omtrent AI. Zo stemde het Europees Parlement medio juni al in met AI-wetgeving.

 

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren