Data en ai
Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens pleit voor deltaplan AI

Aleid Wolfsen is voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens | beeld: Robin Utrecht/ ANP

Er moet een deltaplan komen voor algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI), zodat de overheid, bedrijven en burgers die verantwoord kunnen gebruiken. Daarvoor pleit de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de toezichthouder nemen de risico’s van AI en algoritmes toe en is het van groot belang om daar meer grip op te hebben.

‘Hoe meer AI en algoritmes worden ingezet in de samenleving, hoe meer incidenten plaatsvinden’, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als voorbeeld noemt hij foute adviezen van chatbots, gezichtsherkenningssystemen die minder goed werken voor mensen van kleur of scanauto’s van de gemeente die niet goed werken.

Vooral de opkomst van generatieve AI, waarmee mensen zelf teksten of beelden kunnen genereren, kan risico’s met zich meebrengen, aldus de waakhond. ‘Desinformatie, manipulatie en discriminatie zijn risico’s die om aandacht vragen.’

Snelle inzet en innovaties

De toenemende inzet en technologische innovaties gaan op dit moment sneller dan we als samenleving de risico’s kunnen herkennen en aanpakken. Dat schrijft de toezichthouder in de tweede editie van de Rapportage AI- & algoritmerisico’s Nederland. Vandaar de noodzaak om voor 2030 een deltaplan beheersing algoritmes en AI voor op te stellen, met daarin meetbare doelstellingen en afspraken per jaar, waaronder de implementatie van regelgeving.

Gezamenlijke voorbereiding op AI Act

In Nederland bereiden de toezichthouders zich gezamenlijk voor op de komst van de AI Act, waarover onlangs een akkoord is bereikt. Maar volgens de AP is er daarnaast actie nodig van bedrijven, overheid en burgers om als samenleving tot een verantwoord gebruik van AI te komen.

Meer bewustwording nodig

Dat houdt onder andere in dat mensen zich beter bewust moeten zijn van de werking en risico’s van AI, waarmee vrijwel iedereen volgens de toezichthouder in de nabije toekomst ‘veelvuldig’ mee in aanraking zal komen.

‘De inzet van AI en algoritmes kan bijdragen aan duurzame welvaart en welzijn’, zegt Wolfsen. ‘En het is mogelijk om dit op zo’n manier te doen dat grondrechten goed beschermd zijn. Maar incidenten schaden wel het vertrouwen. Daarom zijn goede regelgeving en robuust toezicht noodzakelijke voorwaarden.’

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren