Data en ai
Nieuws

Voorlopig akkoord over AI Act

Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. | Beeld: Shutterstock

De EU-landen en het Europees Parlement hebben afgelopen vrijdag een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). Het akkoord wordt nu voorgelegd aan het voltallige EU-parlement en de EU-lidstaten, maar dat is doorgaans een formaliteit. 

De nieuwe Europese AI-wet deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe meer gevaren een toepassing in zich draagt, hoe strenger de regels. De gevaarlijkste, zoals burgervolgsystemen op Chinese leest die burgers voor hun gedrag belonen of straffen, worden verboden. Dat geldt ook voor technologie die bedoeld is om gedrag van mensen te manipuleren en voor het onderscheiden van stemmingen en gevoelens op bijvoorbeeld het werk of op school. Ook het ongericht verzamelen van afbeeldingen van gezichten om een herkenningsdatabase aan te leggen wordt taboe.

Openheid en tests

Breed inzetbare AI-toepassingen als ChatGPT moeten openheid geven over hoe ze te werk gaan. Ze moeten rekening houden met het auteursrecht op de teksten en andere gegevens die ze gebruiken om te ‘leren’. De makers van de krachtigste modellen moeten bovendien testen hoe die zich gedragen als kwaadwillenden ze naar hun hand proberen te zetten en moeten incidenten melden.

Vanaf 2026 van kracht

De onderhandelaars twistten lang over AI voor gezichtsherkenning, wat het parlement wilde uitbannen, maar de lidstaten wilden toestaan waar dat de veiligheid zou dienen. Daarvoor krijgen zij nu wel ruimte, maar met voorwaarden en beperkingen. De nieuwe regels zouden, als ze begin volgend jaar ook officieel worden aangenomen, in de loop van 2026 allemaal van kracht kunnen worden. De verboden gaan al na een half jaar in en onder meer de transparantieregels na een jaar. Overtreders kunnen hoge boetes krijgen.

Van Huffelen blij

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is ‘ontzettend blij’ met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt ze in eerste reactie op het voorlopige akkoord. ‘Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico’s van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels’, voegt Van Huffelen daaraan toe.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur 

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren