Nieuws

Bestaat het fysieke gemeentehuis in 2030 nog wel?

Een kwart van de hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten denkt dat we in 2030 afscheid hebben genomen van het fysieke gemeentehuis. 33 procent verwacht dat het gemeentehuis nog wel bestaat tegen die tijd, maar er alleen nog een loketfunctie is. Deze cijfers komen naar voren in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030 van BCT en iBestuur.

Gemeentehuis Tholen

Over hoe een volledig digitaal gemeentehuis gerealiseerd moet worden, bestaan nog wel wat vraagtekens. Het onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de hogere ambtenaren (57 procent) denkt dat een volledig digitale overheid niet haalbaar is. Ook denkt 48 procent dat er in 2030 op gemeentehuizen veel minder mensen werkzaam zijn.
Daarnaast geeft de helft van de respondenten wel aan te vinden dat het fysieke gemeentehuis noodzakelijk blijft voor de oudere generatie. De huidige digitale kennis binnen gemeenten is in elk geval bedroevend: bijna twee derde (63 procent) vindt de kennis van bestuurders op dit gebied ondermaats. En tot slot verwacht 40 procent dat medewerkers die geen gedegen kennis hebben van IT in 2030 hun taken niet meer kunnen uitvoeren.

Met het ‘Digitale OverheidsOnderzoek: Gemeente 2030’ onderzocht softwaremaker BCT Software in samenwerking met iBestuur eind vorig jaar de digitale stand van zaken bij gemeenten.

Het rapport is te downloaden via deze link

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren