Personalia
Personalia

Bewindslieden carrousel in Den Haag

Hugo de Jonge in de Tweede Kamer, juni 2023 | Beeld: Shutterstock

Met het vertrek van Wopke Hoekstra naar de Europese Commissie vindt een flinke verschuiving van (demissionaire) bewindslieden plaats. Hugo de Jonge wordt de nieuwe demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij vervangt Hanke Bruins Slot die de nieuwe demissionair minister van Buitenlandse Zaken wordt. De Jonge blijft ook minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Bruins Slot naar Buitenlandse Zaken

Afgelopen zaterdag zei Bruins Slot in een interview met de Volkskrant nog dat ze ook demissionair nog iets voor elkaar hoopte te krijgen. Ze noemde het verder versterken van de democratische rechtsstaat en het terugwinnen van het vertrouwen van burgers in de overheid. Maar dit zal ze niet niet meer doen als minister van BZK, maar van Buitenlandse Zaken.

Dubbel ministerschap voor Hugo de Jonge

Hugo de Jonge was in het vorige kabinet minister van VWS en kreeg veel bekendheid tijdens de coronacrisis, maar ook door het ermee samenhangende ‘mondkapjesschandaal’. Hij stapte in het kabinet-Rutte IV over naar Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, waar hij zich onder meer bezighoudt met de invoering van de Omgevingswet. Hij zal naast deze portefeuille (demissionair) het ministerie van BZK gaan leiden tot er een nieuw kabinet is aangetreden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren