Overheid in transitie
Nieuws

Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht

Een krappe meerderheid in de Eerste Kamer stemde vanmiddag voor invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Gemeenten en provincies drongen al maanden aan op een snelle invoeringsdatum. De oppositie wilde eerst meer zekerheid over de staat van het digitale stelsel, maar kreeg daarvoor niet genoeg stemmen bij elkaar.

De invoering van de wet is een overwinning voor minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). | beeld: shutterstock

Na zes keer uitstel zal de Omgevingswet dan eindelijk volgend jaar ingaan. De invoering van de wet is een overwinning voor minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), die van zich van meet af aan sterk heeft gemaakt voor de wet. Zijn voorgangers Kajsa Ollongren en Melanie Schultz beten zich op de Omgevingswet stuk.

Kritische Raad van State

Tot op het laatste was het onzeker of de wet op een meerderheid in de Eerste Kamer kon rekenen. Vooral een paper van de Raad van State gooide vorige week nog roet in het eten. De raad plaatste grote vraagtekens bij het feit of de burger straks wel met het digitale stelsel van de wet uit de voeten kan en of rechterlijke uitspraken snel genoeg in het systeem kunnen worden doorgevoerd. Met een brief van acht kantjes probeerde De Jonge afgelopen vrijdag de zorgen van de Raad van State weg te nemen.

Vertraging

De invoering van de Omgevingswet wordt wel de grootste wetgevingsoperatie sinds Thorbecke genoemd. Er is bijna twintig jaar aan de invoering gewerkt. De Omgevingswet moet de gebiedsontwikkeling versnellen door een integrale in plaats van sectorale aanpak en een filosofie van ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’. Insiders houden er rekening mee dat de wet in eerste instantie juist tot langzamere gebiedsontwikkeling leidt. Gemeenten moeten nog met de systematiek van de nieuwe wet leren werken en de – toch al overbelaste – Raad van State zal eerst jurisprudentie moeten ontwikkelen. Ook de staat van het digitaal stelsel is een mogelijk obstakel.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren