Digitalisering en democratie
Nieuws

Big Brother Award 2023 voor demissionair minister Dilan Yeşilgöz

Demissionair minister Yeşilgöz van JenV is volgens het publiek de grootste privacyschender in 2023.

De Big Brother Award is dit jaar voor demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.  Met 42 procent van de publieksstemmen werd ze door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgeroepen tot de grootste privacyschender in 2023 in verband met de onterechte registratie van terreurverdachten. Wanneer ze daar de gevolgen van ondervonden, bijvoorbeeld aan een grens, zouden ze door het ministerie van Yeşilgöz aan hun lot zijn overgelaten.

‘De minister moet zorgen voor veiliger beleid bij de politie als het gaat over wanneer mensen op een terreurlijst terechtkomen en wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen hoe mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald’, zegt de directeur van Bits of Freedom, Evelyn Austin.

Informatie delen cruciaal volgens JenV

Het ministerie stelt in een reactie dat het ‘cruciaal’ is in de strijd tegen terrorisme om informatie te kunnen delen met andere landen. ‘Deze dreiging stopt helaas niet bij onze landsgrenzen’. Het signaleren van mensen ‘zal altijd met zorgvuldigheid en volgens nationale en internationale wetten worden gedaan’, aldus een woordvoerder.

Dat dit desondanks niet altijd goed gaat ‘is natuurlijk ontzettend vervelend voor de betrokkene’. Als een signalering onterecht blijkt, ‘dan wordt deze uiteraard vernietigd’. Maar als dit in een ander land gebeurt, dan zijn de mogelijkheden voor Nederland om in te grijpen ‘zeer beperkt’.

Juryprijs voor Meta, Telegram en X

De juryprijs van de awards ging naar de sociale media Meta (moederbedrijf van Facebook en Instagram), Telegram en X, het voormalige Twitter. Zij belemmeren kritische berichten uit conflictgebieden, terwijl oproepen tot geweld en genocide juist ruim baan krijgen, zegt Bits of Freedom. Die noemt hun aanpak roekeloos. Andere genomineerden waren de  Koninklijke Marechaussee en demissionair staatssecretaris Marnix van Rij, die over de Belastingdienst gaat.

Bits of Freedom rijkt ook een positieve prijs uit, de Felipe Rodriquez Award, voor mensen die zich inzetten voor privacy.

Privacyprijs

Bits of Freedom rijkt ook een positieve prijs uit, de Felipe Rodriquez Award, voor mensen die zich inzetten voor privacy. Die werd dit jaar uitgereikt aan maar liefst 5 genomineerden, waaronder Niels Westerlaken, voormalig functionaris gegevensbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, voor het bij het ministerie aankaarten van het discriminerende algoritme waarmee visumaanvragen worden beoordeeld. Ook was er een award voor expertisecentrum SPOON, voor hun inzet voor een open en controleerbare overheid en uitoefening van Woo-verzoeken.

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren