Digitalisering en democratie
Nieuws

Burgemeesterskandidaat in VS wil de stad samen met AI-bot leiden

Beeld: Shutterstock

Kiezers in de hoofdstad van Wyooing kunnen vandaag tijdens de voorverkiezing een burgemeester kiezen die heeft voorgesteld de lokale overheid door een ​​AI-bot te laten besturen. Volgens Victor Miller kan zijn aangepaste ChatGPT-bot, genaamd Vic (Virtual Integrated Citizen) grote hoeveelheden gegevens verwerken en onpartijdige beslissingen nemen. In november volgen de definitieve verkiezingen.

In wat volgens AI-experts een primeur is voor Amerikaanse politieke campagnes, hebben Miller en Vic in interviews aan lokale nieuwsmedia verteld dat hun voorgestelde vorm van bestuur een ‘hybride benadering’ is. De AI-bot vertelde dat het zijn rol zou zijn om datagestuurde inzichten en innovatieve oplossingen voor Cheyenne te bieden. Ondertussen, zou Victor Miller, de door de mens gekozen ambtskandidaat, als officiële burgemeester dienen als hij door de kiezers wordt gekozen en ervoor zorgen dat ‘alle acties legaal en praktisch worden uitgevoerd’.

Interview met de AI-bot

Tijdens een meet-and-greet deze zomer meldde de Washington Post dat de AI-bot werd gevraagd hoe hij beslissingen zou nemen, rekening houdend met allerlei menselijke factoren.  De bot antwoordde dat dit een ‘zorgvuldige balans vereiste tussen datagestuurde inzichten en menselijke empathie’. Volgens Vic kon de AI-technologie ingezet worden om gegevens over de publieke opinie en feedback van de gemeenschap te verzamelen, lokale vergaderingen te houden om naar de zorgen van bewoners te luisteren. Ook kon het deskundigen op relevante terreinen raadplegen en de menselijke impact van de beslissing evalueren. Tot slot kon het transparantie over de besluitvorming bieden.

Volgens Wyoming Public Media heeft de burgemeesterskandidaat beloofd dat hij de helft van het burgemeesterssalaris aan een non-profitorganisatie zou doneren als hij wordt gekozen. De andere helft zou kunnen worden gebruikt om de AI-bot voortdurend te verbeteren. Volgens lokale functionarissen en inwoners die met The Washington Post spraken zou de omstreden burgemeesterskandidaat overigens weinig kans maken om te winnen.

Ook in Engeland

Eerder dit jaar was er in Engeland een soortgelijke poging om een ​​AI-bot als politieke kandidaat te laten draaien. Die bot, genaamd Steve, was kandidaat voor het Britse parlement in Brighton, maar deze slaagde er niet in het eerste AI-parlementslid van Groot-Brittannië te worden. De man achter AI Steve was Steve Endacott, een zelfbenoemde ondernemer. Hij beweerde dat de AI-vertegenwoordiger de zorgen en vragen van kiezers zou beantwoorden met behulp van een weergave van Endacotts stem en een avatar.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren