Artikel

Cybercriminaliteit? Investeer in bewustzijn en onderwijs

Online veiligheidsincidenten halen regelmatig het nieuws. Gebrekkige technologie wordt vaak als de boosdoener gezien, terwijl menselijk gedrag minstens zo vaak een rol speelt. En het overkomt de besten; onlangs nog werd duidelijk dat zelfs Facebook-topman Mark Zuckerberg voor meerdere accounts hetzelfde eenvoudige wachtwoord (“dadada”) gebruikte.

Uit nieuw onderzoek van Capgemini, uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat Nederlandse burgers vinden dat ze goed op de hoogte zijn van de gevaarlijke kanten van internetgebruik en dat ze de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om de eigen online veiligheid te beschermen. Toch klikken veel mensen blindelings op gevaarlijke links tijdens phishing audits bij organisaties en gaan ze slordig om met privacy op hun mobiele telefoon.

De inspanningen die overheid en bedrijfsleven hebben geleverd om Nederlanders meer bewust en weerbaarder te maken tegen de gevaarlijke kanten van internetgebruik, lijken hun vruchten af te werpen. Vier op de vijf Nederlanders zegt verdachte websites te vermijden, regelmatig software updates uit te voeren en cookies te wissen en deelt online geen privégegevens. Toch zien we tijdens phishing audits bij organisaties, waarbij zeer betrouwbaar ogende maar frauduleuze e-mails aan medewerkers worden verstuurd, dat vaak honderende werknemers binnen enkele minuten hun persoonsgegevens delen. Hoewel mensen denken ‘daar trap ik niet in’, is de werkelijkheid dus anders.

Wifi-hack

Daarnaast gaan we steeds meer doen op onze mobiele apparaten en dat brengt andere veiligheidsrisico’s met zich mee. Neem de wifi-hack. Mensen zijn gewend om verbinding te maken met vertrouwde en herkenbare openbare wifi-netwerken. Hackers kunnen zo’n wifi-hotspot eenvoudig nabootsen en vervolgens verbinding maken met de mobiele telefoon van het slachtoffer waarmee het internetgedrag van de gebruiker kan worden gemonitord of gemanipuleerd. Ook downloaden veel Nederlanders applicaties zonder te kijken of toegang wordt gevraagd tot de persoonsgegevens van de gebruiker, wat vaak het geval is. Privacy wordt daarmee een ruil- en betaalmiddel. Als mensen dat bewust doen dan is het geen probleem. Aan dat bewustzijn lijkt het echter te schorten.

De mens is de zwakke schakel in online criminaliteit, dat is nu zo en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Om deze vorm van criminaliteit ook in de toekomst succesvol te bestrijden is het van belang dat er meer wordt geïnvesteerd in bewustzijn, onderwijs en training. Begin daar het liefst zo vroeg mogelijk mee en blijf herhalen; “Frappez toujours”. De maatschappelijke gevolgen van cybercriminaliteit zijn immers groot en raken digitaal kwetsbare burgers in een samenleving die met de dag digitaler wordt.

Kijk voor meer informatie op: www.trendsinveiligheid.nl.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren