Blog

De Dikke of de Dunne?

Toen ik jong was waren er nog geen computers en social media. Ik speelde buiten of keek televisie. Een van de programma’s waar ik graag naar keek was Laurel & Hardy, of de Dikke en de Dunne, zoals ze hier genoemd worden. Beide acteurs begonnen solo, maar werden pas beroemd en succesvol nadat ze samen een duo vormden.

Nu heb ik in mijn dagelijks werk weer te maken met de Dikke en de Dunne: namelijk een ‘dik’ zaaksysteem en een ‘dun’ zaaksysteem. En ook voor de zaaksystemen geldt: beide solo is het net niet, maar samen is het een succes.

Zaakgericht werken wérkt

Veel gemeenten en uitvoeringsorganisaties werken al zaakgericht, andere overwegen het of zijn in de overgangsfase. Intussen is iedereen het er wel over eens dat zaakgericht werken kan bijdragen aan betere dienstverlening en een efficiëntere bedrijfsvoering. Zaakgericht werken werkt gewoon beter, en is nog goedkoper ook.

Gemeenten die nog zaakgericht moeten gaan werken staan voor de keus welke software ze moeten kiezen om de nieuwe werkwijze te ondersteunen. Moeten ze hierbij de keus maken tussen een dik of een dun zaaksysteem?

De Dikke…

Met een dik zaaksysteem worden processen, of zaken, die u nu in een bestaande backofficeapplicatie afhandelt overgeheveld naar een dik generiek zaaksysteem. Het idee hierachter is dat u zoveel mogelijk zaken in een dik zaaksysteem kunt afhandelen zodat bestaande backofficeapplicaties niet meer nodig zijn.

Deze gedachte spreekt veel organisaties aan, vooral doordat men zo afscheid denkt te kunnen nemen van specialistische backofficeapplicaties en het leggen van koppelingen.

of de Dunne?

Met een dun zaaksysteem blijft u zaken behandelen in de bestaande backofficeapplicaties. Systemen worden met elkaar verbonden zodat alle zaakinformatie binnen de gemeente en voor burgers en bedrijven beschikbaar is. Materie-experts die nu werken met een backofficeapplicatie willen blijven werken met een specialistische applicatie die goed aansluit op de doelgroep waarvoor deze ontwikkeld is.

Op internet zijn tal van rapporten te vinden waarin experts of een dik of juist een dun zaaksysteem aanbevelen. En allemaal overtuigen ze u met argumenten dat hun visie het beste bij uw organisatie past. Wat ze ook zeggen, met beide concepten is het zaakgericht werken in te voeren, realiseert u betere dienstverlening en werkt u goedkoper.

Niet kiezen is ook een keuze

Mijn stelling: u hoeft helemaal geen keuze te maken. Kijk goed naar uw eigen organisatie, naar uw huidig applicatielandschap en naar de behoeften van uw burgers en bedrijven. Het maakt nogal verschil of u voor een bepaald product tien aanvragen per jaar krijgt of vijftigduizend. Ook maakt het uit of het gaat om relatief simpele producten of om complexe systemen waar veel wet- en regelgeving achter en ingewikkelde berekeningen achter schuilgaan.

Ik vergelijk het met de Dikke en de Dunne: de een vindt de Dikke leuker, de ander prefereert de Dunne, maar samen zijn ze het allerleukst.

Bekijk de film Zaakgericht werken, klantgericht werken

Zaakgericht is klantgericht. Hoe? Als u twee minuten heeft, laat ik ‘t u graag even zien. Bekijk deze film en zie of u de Dikke en de Dunne kunt ontdekken.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren