Data en ai
Nieuws

CIP publiceert factsheet: Privacy Top 10

Handvatten voor het verantwoord en veilig omgaan met persoonsgegevens, speciaal voor mensen zonder specifieke juridische achtergrond. | Beeld: Shutterstock

Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) heeft eind maart een factsheet ‘Privacy Top 10’ gepubliceerd. Hierin staat kort en op een begrijpelijke manier beschreven wat iedereen (die werkt met persoonsgegevens) zou moeten weten over privacybescherming. Het gaat onder andere over de zes grondslagen voor het mogen verwerken van persoonsgegevens, bijzondere persoonsgegevens, privacybeleid en het recht op inzage.

Deze Top 10 bevat compacte omschrijvingen van de tien meest relevante onderwerpen uit het privacy vakgebied (en de Algemene Verordening Gegevensverwerking – AVG). De korte teksten zijn per onderwerp toegankelijk verwoord, met behoud van de juridische waarde. Daarnaast wordt de lading van ieder onderwerp met een pictogram versterkt.

Het resultaat is een eenvoudig te begrijpen factsheet, om met één oogopslag privacy-risico’s – en daarmee fouten – in de praktijk te kunnen verminderen.

Enkele benoemde onderwerpen in de Privacy Top 10 zijn:

  • Het verwerken van persoonsgegevens
  • Bijzondere persoonsgegevens
  • Datalekken
  • De rechten van betrokkenen

Verantwoord en veilig omgaan met persoonsgegevens

De meeste fouten rondom gegevensbescherming worden gemaakt op de werkvloer, vaak in onwetendheid of door onoplettende medewerkers. De CIP Privacy Top 10 geeft handvatten voor het verantwoord en veilig omgaan met persoonsgegevens, juist voor mensen zonder specifieke juridische achtergrond. Functionarissen Gegevensbescherming (FG’s) en andere privacy verantwoordelijken kunnen de Privacy Top 10 binnen hun eigen organisaties inzetten. Daarmee bouwen FG’s en andere privacy professionals aan een groter bewustzijn en een hoger kennisniveau bij de collega’s op de werkvloer. Dit is in het belang van medewerkers, partners en burgers.

De CIP Privacy Top 10 is kosteloos te downloaden via CIP-overheid.nl.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren