Blog

Cloud-entrepreneurs

Wanneer komt de Europese cloud-industrie van de grond met diensten ontwikkeld voor overheden? Waar blijven de creatieve entrepreneurs van Europese bodem?

De Amerikaanse industrie is momenteel leading wanneer het gaat om cloud-voorzieningen, denk maar aan Google, Salesforce en Dropbox. Maar de vraag naar cloud-diensten van Europese overheden draagt vaak plaatselijke en cultureel bepaalde kenmerken. De meeste behoeften aan cloud-services worden niet gedekt door het bestaande aanbod. Wanneer komt de Europese cloud-industrie nou eens echt van de grond met diensten ontwikkeld voor overheden? Waar blijven de creatieve entrepreneurs van Europese bodem?

Vragen naar de cloud is vragen naar innovatie. Veel van de innovatieve foefjes wordt dezer dagen verkleed in een ‘cloud jasje’. De IT-industrie is er achter gekomen dat het loont om één concept te plaatsen achter alle vernieuwingen en -tot nader order – is dat nog steeds: de cloud. Intussen zoeken overheden dwars door Europa naar verschillende wegen om hun ICT te versimpelen en de kosten van de ICT te verlagen. Overheden willen graag dat de belofte van multi tenancy wordt waargemaakt. Maar niet alles wat ‘cloud’ heet is ook daadwerkelijk een service, gebaseerd op open standaard en geschikt voor overheden (Eisen aan Overheid cloud services zijn beschreven in de Tweede Kamerbrief inzake de Cloud strategie, TK 2010–2011, 26 643, nr. 179).

Overheden gaan al wel steeds explicieter hun wensen naar cloud-diensten ordenen en bundelen. De Europese Commissie vaardigt onderzoeksopdrachten uit gericht op het identificeren van de specifieke cloud-behoeften van overheden en het kenbaar maken van de gebundelde eisen aan de cloud-leveranciers. Onlangs heeft de Cloud Expert Group, aangesteld door de Europese Commissie, een Roadmap opgesteld van cloud-technologieën waar Europa de komende jaren het meeste behoefte aan heeft. Maar ook op kleinere schaal moet nog werk verzet worden om de cloud-vraag te bundelen. Denk maar aan gemeenten: het zal niet makkelijk zijn om vanuit de positie van gemeenten tot een beknopte set van generieke services te komen. Hetzelfde geldt voor de ICT-leveranciers: de posities die zij gedurende jaren hebben verkregen lijkt vast te zitten. Zij zullen die niet gauw willen inruilen voor een onzekere toekomst. De ontwikkeling van cloud-services gebaseerd op open standaarden vraagt om innovatie, durf en investering aan beide zijden van de markt!

Daarbij valt het op dat er zich nog maar weinig lokale cloud-leveranciers aandienen. Op die manier zijn onze overheden aangewezen op algemene cloud-diensten die vaak nog in Amerika geboren zijn en ‘global’ van opzet. Wat nodig is, is volharding en geduld aan de kant van de overheden en goed opdrachtgeverschap. Van cloud-leveranciers worden nu vooral initiatief en durf gevraagd: om de overheden te helpen de sprong te wagen, om cloud-diensten te ontwikkelen gebaseerd op open standaarden, gericht op de specifieke overheidsvraag. Beide partijen zullen in samenwerking stappen moeten zetten, en elkaar vasthouden want ze hebben elkaar nodig. En voor diegenen die aan de knoppen staan geldt: laten zij datgene doen wat nodig is om een doorbraak in cloud computing voor overheden te forceren!

 • Ab Frohwein | 24 januari 2013, 10:46

  Hallo Henri,

  Ik heb met grote verwondering jouw bericht
  gelezen. Wij als Europees bedrijf zijn op dit moment
  ‘S-werelds grootste aanbieder van Cloud oplossingen .
  Helemaal op maat voor overheden en andere segmenten.
  Ik zou dan ook op korte termijn met jouw een afspraak
  willen maken om e.a. uit te leggen Henri . OK?
  Mvg Ab Frohwein Direkteur strategie Public Sector SAP Nederland bv

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren