Blog

Deeleconomie stroef op gang?

De deeleconomie komt in zijn eigen tempo op gang. In Nijmegen is al te zien wat er op dat gebied mogelijk is, bijvoorbeeld met MobielGedeeld.

Een tijdje geleden werden de resultaten gepresenteerd met betrekking tot een onderzoek naar deeleconomie. Een van de constateringen was dat de Nederlandse deeleconomie stroef op gang komt. ‘Nederlanders delen niet graag hun spullen’, zo luidde het.

Als ik de uitkomsten van het onderzoek lees heb ik niet het idee dat het stroef loopt met de deeleconomie in Nederland. Anderzijds heb ik ook niet het idee dat het snel loopt. Wat ik ervan zie is dat het zijn eigen tempo loopt. Een voorbeeld.

Tot voor kort was het begrip deeleconomie voor de gemeente Nijmegen een totaal onbekend gebied en dus zijn ze nu erg op zoek hoe zij daar een rol in kunnen spelen. Daar zie je wel wat gebeuren. Eens in zoveel tijd wordt er door de gemeente Nijmegen een inspraakcarrousel gehouden, waarbij wie wil mag komen. Mede-oprichter Juul Martin van Nijmegen Deelstad en ik hebben daar onlangs voor zeventig tot tachtig ambtenaren gesproken over de deeleconomie. Het leuke is dat wat de gemeente wil en wat wij als Deelstad willen, goed overeenkomt. Volgens ons is het vooral een kwestie van zoeken hoe we dat gezamenlijk in moeten richten. Vrijwel iedereen tijdens die bijeenkomst was het daarmee eens en de slotsom was dat we vanaf eind juni spreekuur hebben op het gemeentehuis voor ambtenaren om met hen stil te staan bij de vraag hoe zij hun project, op basis van deelprincipes, voor elkaar kunnen krijgen. Dat is toch te gek??

Deeldag ondernemers

Zo wil Nijmegen graag een meer bruisende binnenstad hebben. Momenteel zijn we bezig om een deeldag te organiseren met binnenstadondernemers. Stel, de ene ondernemer heeft een grote opslagruimte die hij niet of nauwelijks gebruikt, terwijl de andere ondernemer opslagruimte te kort komt. Waarom zou je dat niet delen? Stel, je ziet in jouw winkel dat er een winkeldief rondloopt. Wat zou er gebeuren als je die informatie als ondernemers snel met elkaar kunt delen? Stel dat in elke winkel een Wi-Fi-router hangt die het netwerk opengooit tot buiten de winkel zodat je de hele stad van gratis internet zou kunnen voorzien, zónder dat je met de grote partijen in zee hoeft te gaan?

Het zijn een paar voorbeelden die kunnen bijdragen aan het verlangen van de gemeente om een bruisende binnenstad te maken. Een ander voorbeeld is MobielGedeeld, ook een initiatief uit de omgeving van Nijmegen. MobielGedeeld heeft inmiddels bij één zorginstelling in Nijmegen geregeld dat zij, door slimmer gebruik te maken van data, het aantal auto’s dat verpleegkundigen gebruiken om patiënten te bezoeken, terug hebben gebracht van vier naar één. Het betekent dat ze 75 procent minder auto’s nodig hebben, dus 75 procent minder uitstoot en minder parkeerplaatsen. Dan heb je het nog maar over één zorginstelling.

De deeleconomie kan ook bij woningverhuur een rol spelen. Stel dat je bij het huren van een huis gelijk een lijstje voorgeschoteld krijgt met de vraag van welke deelinitiatieven je gebruik zou willen maken? Een deelauto? Dan krijg je bijvoorbeeld korting op de huur. Wil je meedoen met Thuisafgehaald? Samen met de gemeente zijn we nu aan het bekijken wat er op dat gebied mogelijk is.

Dus ja, de deeleconomie stroef op gang? Het is maar net vanuit welke positie je het bekijkt. In de omgeving van Nijmegen raken we in ieder geval zo langzamerhand aardig op stoom.

Nils Roemen is professioneel uitprobeerder, manisch positief, denkt dat alles kan en wil graag de wereld een beetje leuker maken. Hij is een van de initiatiefnemers van onder meer Durftevragen en Nijmegen Deelstad.

  • Djeepo | 27 september 2016, 22:47

    Leuk stuk! De deeleconomie groeit door en een jaar later wordt de eerste particuliere opslagruimte in Nijmegen verhuurd via http://www.djeepo.nl.. Maar zoals jullie zeggen, voor ondernemers zou het delen van opslag ook ideaal zijn. Zij zijn ook van harte welkom op het platform van Djeepo.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren