Digitale toegankelijkheid overheid: meer actie vereist
Een groeiend aantal overheidsorganisaties levert (wettelijk verplichte) verklaringen aan over de toegankelijkheid van hun websites en apps, maar het lukt ze vaak niet om binnen zes maanden tot concrete verbeterplannen te komen of eerste maatregelen te treffen. Dit blijkt uit een halfjaaranalyse van DigiToegankelijk. Wel worden veel overbodige websites en apps opgeheven. Ook dragen steeds meer softwareleveranciers bij aan de groei van A- en B-statussen.
Overheidsorganisaties zijn op grond van de Wet digitale overheid (Wdo) verplicht om hun websites en apps toegankelijk te maken en te houden. Hiervoor moeten ze een toegankelijkheidsverklaring publiceren. Met een status A voldoet een site of app aan alle verplichte toegankelijkheidseisen. Met status B en C voldoet een organisatie aan de wet: er is een toegankelijkheidsverklaring opgesteld, er worden (binnen zes maanden) de nodige maatregelen getroffen. Bij een status D en E voldoet de organisatie niet aan de wet.
Van de 9084 websites en mobiele apps voldoet bijna 40 procent aan de wettelijke verplichting (status A, B en C), 60 procent dus nog niet. Dit is in de eerste helft van het jaar gelijk gebleven. Binnen dat percentage hebben de verklaringen met status A of B wel een grotere plek ingenomen. Dit komt vooral omdat verklaringen met een C-status (600 stuks) teruggezet zijn naar status D omdat ze geen maatregelen hebben getroffen of onderzoeksplan hebben opgeleverd.
Schema: Digitoegankelijk.nl
Rijksoverheid
Bijna 70 procent van de websites en apps van de Rijksoverheid levert conform de wet een toegankelijkheidsverklaring aan. Maar dat is slechts stap 1. Voor meer dan 5 procent van de websites en apps werd echter binnen de termijn van zes maanden geen vervolgonderzoek of verbeterplan opgesteld, voor 89 websites en apps werd de status teruggezet naar D.
Provincies
Bij de websites en apps van provincies groeide het aantal toegankelijkheidsverklaringen flink in de eerste zes maanden van 2024. Het aantal verklaringen ging omhoog met 31,5 procent naar 342. Hiervan voldeden 205 verklaringen aan de wettelijke verplichting, 137 niet. Het aantal websites en apps zonder toegankelijkheidsverklaring was op 1 juli 2024 191. Op 1 januari stond dat aantal nog op 257.
Gemeenten
In 2023 groeide het aantal toegankelijkheidsverklaringen van gemeenten met 62 procent naar 2929. Die groei zette door in de eerste helft van 2024: het aantal verklaringen steeg met 17 procent naar 3430. Van 1848 sites en apps was nog geen verklaring afgegeven. Het aantal verklaringen dat voldeed aan de wettelijke verplichting (A-, B- of C-status) daalde echter met 2,5 procent ten opzichte van 2023. Ook hier was het terugzetten van verklaringen met een C-status naar een D-status de belangrijkste oorzaak.
Softwareleveranciers
Steeds meer softwareleveranciers droegen bij aan de groei van A- en B-statussen. Zij publiceerden gratis toegankelijkheidsonderzoeken van hun platforms en apps. Met deze rapporten kunnen overheidsorganisaties hun verklaringen (deels) onderbouwen. Dat maakt het makkelijker om status A of B te behalen.
Lees ook: