Markt en overheid
Blog

Een betrouwbare overheid zoekt naar balans tussen kansen en bedreigingen

Een verkeerd gebruik van technologie kan een betere dienstverlening en bescherming van burgers in de weg staan. | Beeld: Shutterstock/Fotosketscher

Tijdens het iBestuur Congres 2023 laten we ons leiden door het thema ‘De verbeelding’. Hoe zien de private partners van het congres de informatiesamenleving zich op termijn ontwikkelen? We legden de vraag voor aan Paul Heijmans, Director Software Development – Open Source bij Ordina.

“De informatiesamenleving heeft in een democratie een open karakter. Bovendien is de ontwikkeling van die samenleving vaak onvoorspelbaar, en biedt ze zowel kansen als bedreigingen. Dat betekent voor overheden dat ze de ontwikkeling van de informatiesamenleving vaak niet kan beïnvloeden, maar dat ze er wel op in moet spelen. Met andere woorden, gebruik maken van kansen die technologie biedt voor een betere publieke dienstverlening en aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen.

Verbeeldingskracht is een essentiële factor bij het omarmen van kansen
Paul Heijmans, Director Software Development – Open Source bij Ordina 

Verbeeldingskracht is een essentiële factor bij het omarmen van kansen. In de eerste plaats is het cruciaal om te bedenken op welke manieren deze kansen benut kunnen worden om effectieve oplossingen te vinden voor diverse maatschappelijke vraagstukken, zoals beter verbinden met de burger, hoe om te gaan met de krapte op de arbeidsmarkt en het beperken van de CO2-uitstoot.

Tegelijk moet de overheid beseffen dat een verkeerd gebruik van technologie een betere dienstverlening en bescherming van burgers juist in de weg kan staan. Zie bijvoorbeeld het gebruik van algoritmen bij de uitvoering van allerlei regelingen, wat bij een verkeerde, onzorgvuldige toepassing kan leiden tot verkeerde besluiten met ernstige gevolgen voor burgers. Een betrouwbare overheid, die robuust, wendbaar, effectief en verbonden is, vindt dus balans tussen kansen en bedreigingen en zet haar verbeeldingskracht in om die balans te vinden en te borgen.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren