Digitalisering en democratie
Nieuws

Eerste Kamer stelt vaste Kamercommissie Digitalisering in

Overleg in de Eerste Kamer in Den Haag
Met meer kennis van digitalisering wil de senaat meer grip krijgen op algoritmische besluitvorming bij de overheid. | Beeld: ANP

Ook in de Eerste Kamer komt een vaste Kamercommissie voor Digitalisering. Een meerderheid van de senaat stemde 16 januari jl. voor het voorstel van GroenLinks-PvdA, BBB, CDA, D66 en Volt. Alleen de fracties van VVD, PVV, SP, JA21 en SGP stemden tegen.

De instelling van de commissie komt voort uit de behoefte om de kennis van de Kamerleden over digitalisering te versterken en zo meer grip te krijgen op algoritmische besluitvorming bij de overheid. In de aanloop naar het voorstel sprak een speciale AI-werkgroep met diverse deskundigen en ook met staatssecretaris van Huffelen werd overlegd. Een debat hierover vond plaats op 21 maart 2023. Als uitvloeisel van dit debat werd een motie aangenomen die opriep de kennis van digitalisering en artificiële intelligentie te versterken bij de ambtelijke organisatie om de leden zo ondersteuning te kunnen bieden.

Doel van de commissie

De nieuwe commissie Digitalisering gaat (wets-)voorstellen in behandeling nemen die behoren tot de portefeuille van de bewindspersoon met digitalisering in de portefeuille. Ook treedt de commissie in overleg met de vakcommissies over de behandeling van (Europese) wetgeving en andere relevante voorstellen.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren