Is uw data klaar voor AI?
Welke OZB bezwaren kan ik snel afhandelen op basis van de geïmporteerde OZB bezwaren en besluiten van de afgelopen 3 jaar? Kunnen we, op basis van de afgelopen twee jaar data over verwarde personen, beter voorspellen wat we de volgende 2 jaar kunnen verwachten? AI gaat ons daarbij helpen, maar hoe?
In een ideale wereld gaat AI (Artificial Intelligence) u helpen om efficiënter te werken, maar helaas hebben we daarvoor veel (correcte) data nodig. De voordelen van AI worden langzaam aan duidelijker. Tegelijkertijd zien we ook de beperkingen als we antwoorden zoeken op vragen die specifiek zijn voor de eigen omgeving. En dat kan alleen maar als het “les materiaal” van AI uit gegevens bestaat die specifiek zijn voor een gemeente, provincie of andere overheidsinstelling. Als u vandaag zou moeten beslissen om AI volgend jaar structureel in te zetten, zijn uw data daar dan klaar voor?
Data
Alles begint met data. Welke gegevens zijn er allemaal, wat zijn de originele data, wat is de bron, betreft het privacy gevoelige data, hoe betrouwbaar is het etc. Een model als het Gemeentelijk Gegevens Model kan hier al bij helpen. Aangezien het model ontwikkeld is in nauwe samenwerking met een middelgrote gemeente kan bijna iedereen hier meteen mee uit de voeten.
Informatie
Vanuit een datamodel is het al veel eenvoudiger om informatie te destilleren. Natuurlijk zijn niet alle gegevens die nodig zijn om van die data informatie te maken zomaar aanwezig. Soms kunnen deze, via bijvoorbeeld HaalCentraal of een oudere standaard opgehaald worden bij de centrale overheid of applicaties van derden. Maar ook kan het nodig zijn om met behulp van een API deze gegevens bij (bijvoorbeeld) een ZBO, een onderwijsinstelling of een Veiligheidsregio op te halen. Alleen met een volledig beeld van de beschikbare data kan de juiste informatie opgehaald worden. Dan is het natuurlijk belangrijk dat er een Datamanagement oplossing gebruikt wordt om alles up-to-date beheerd te houden.
Inzicht en Kennis
Met de juiste BI oplossingen kan al deze informatie omgezet naar kennis zodat datagedreven werken eindelijk mogelijk wordt. Iedereen die deze stappen aan het doorlopen is weet hoe complex het vergaren, rubriceren, normaliseren en beheren van al die gegevens is. Eén stap verder, en we kaan niet alleen kennis, maar echte intelligentie uit onze (verzamelde) gegevens halen.
Intelligentie
Pas als we in staat zijn om de juiste gegevens als leermateriaal aan te bieden aan een AI oplossing zijn vragen zoals die in de subtitel zijn bedacht te beantwoorden. Dan bereiken we een status waarin de dienstverlening en de beschikbare middelen optimaal op elkaar afgestemd kunnen worden. Maar voordat het zo ver is hebben we nog veel te doen.
Daarom organiseren wij op donderdag 27 februari om 14:00 uur wij de eerste online OIKS-sessie van 2025 met als thema: “Van data naar inzicht”. Schrijf u vandaag nog in!