Artikel

Provinciale IT Prioriteiten; Een gemiste kans

Beeld: Shutterstock

In maart verscheen het artikel “De zeven IT-uitdagingen voor provincies in partijprogramma’s ” in iBestuur. De top IT uitdagingen gedestilleerd uit 144 partijprogramma’s. Een leidraad voor partijen die geen aandacht aan IT gewijd hebben of een opsomming van incompetentie?

Wie dit artikel leest heeft zich vast niet voor zijn/haar hoofd geslagen en gemompeld; “daar hebben wij totaal niet aan gedacht!!!” En dat is jammer. Ongetwijfeld waren er uitgebreide hoofdstukken over stikstof, armoede, criminaliteit, jeugdzorg, de natuur en andere belangrijke zaken. Allemaal belangrijk, allemaal actueel en allemaal hebben ze raakvlakken met IT. Waarom is dan nergens te vinden hoe politieke organisaties denken dat technologie ons kan helpen om veel alledaagse problemen minder complex te maken of zelfs op te lossen?

Onderwerpen als cybercriminaliteit, algoritmes en slimmer aanbesteden zijn, wat de meeste van ons betreft, een gegeven; de samenleving onderkent het, we moeten het onder controle houden en we moeten niet te veel geld uitgeven. Dat staat in 60% van alle programma’s. Pas bij Digitale toegankelijkheid (4% van alle programma’s) zien we iets van betrokkenheid met de provinciebewoners. Mijn vermoeden is echter dat het hier gaat om de website van de provincie toegankelijker te maken voor minder validen. Belangrijk, maar eigenlijk zou ook dat “normaal” moeten zijn.

We staan voor enorme maatschappelijke uitdagingen die, als we naar de afgelopen 18 maanden kijken, te groot zijn geworden voor praatgroepen en commissies. Door IT op de juiste manier in te zetten zijn we in staat om inzichten te verzamelen waarmee beslissingen veel sneller genomen kunnen worden. We kunnen elkaar beter en vollediger informeren. Discussies worden voorkomen of verlopen efficiënter met betere en vooral juiste, niet gekleurde, argumenten. Waarom wordt er in de partijprogramma’s niet veel meer gesproken over de wens om informatie technologie slimmer in te zetten? Er is voldoende data in allerlei bestuurslagen aanwezig om zaken slimmer aan te pakken.

Natuurlijk moet ieder partijprogramma een hoofdstuk aan IT wijden, al was het alleen maar omdat er veel geld mee gemoeid is. Daar zouden minimaal de volgende onderwerpen (in willekeurige volgorde) in benoemd moeten worden:

  • Digitalisering: automatiseer wat mogelijk is. Het anonimiseren van documenten en dossiers scheelt manmaanden aan WOO werk en onnodige boetes. Handmatig werk leidt tot fouten en provincie medewerkers hebben echt wel interessantere dingen te doen dan met een zwarte stift te strepen of gegevens over te typen. Geen als partij prioriteiten aan de processen die je wilt verbeteren, interne processen, jeugdzorg, ouderenzorg, natuur, etc.
  • Integreer applicaties. Niet alleen met landelijke voorzieningen, maar ook met waterschappen, veiligheidsregio’s en andere organisaties waar de provincie veel mee samenwerkt. Hoe kan IT ingezet worden bij rampenbestrijding, natuurrampen en bijvoorbeeld verkeersoverlast? Dat scheelt tijd, misverstanden en vooral heel veel geld. Start met een integratiestrategie waar alle processen beschreven worden, welke gegevens u daarvoor nodig heeft en hoe u deze gegevens het best kunt ophalen.
  • Introduceer Datagedreven Werken. Maar dan echt. Waar u alle gegevens die u beslissingen ondersteunen ook daadwerkelijk tot uw beschikking heeft. Want degenen die het niet met u eens zijn hebben die data wel. En zullen dat tegen u gebruiken.

Informatie Technologie stelt ons in staat slimmer, efficiënter, veiliger en geinformeerder te werken. Net als de aandacht voor mensen en middelen in ieder programma verdiend IT prominente plaats in ieder partijprogramma. Mijn verwachtingen voor 2027 zijn hoog gespannen….

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren