Data en ai
Artikel

Nederlands trendrapport onthult nieuwste AI en integratie-ontwikkelingen

Enable U heeft het Trendrapport 2024 gepubliceerd. Dit rapport heeft een grote focus op de huidige staat van kunstmatige intelligentie en de impact hiervan op de IT-industrie en daarbuiten. Trends die naar voren komen zijn onder andere: de rol van AI in softwareontwikkeling, de impact van AI op cybersecurity en het realiseren van integraties.

Jascha Gregorowitsch, CTO van Enable U, benadrukt het belang van een realistische benadering van AI: “Hoewel AI veelbelovend is, moeten organisaties de technologie zorgvuldig en met kennis van zaken inzetten. Het gaat niet om het creëren van een ‘big bang’, maar om het zetten van kleine, goed overwogen stappen.

Meerderheid grote bedrijven gaat gebruik maken van generatieve AI-API’s

Marktonderzoeker Gartner verwacht dat 80 procent van de grote bedrijven in 2026 gebruik maakt van AI-API’s en -modellen en/of generatieve AI-ondersteunende applicaties in productieomgevingen inzet. Dit percentage lag begin 2023 nog op minder dan 5 procent. Ook cijfers van marktonderzoeker IDC onderschrijven dit beeld.

AI veel impact op softwareontwikkeling

Een van de beroepsvelden waarop AI naar verwachting veel impact gaat hebben is softwareontwikkeling. Zo kunnen AI-tools ontwikkelaars ondersteunen bij het ontwerpen, schrijven en testen van applicaties. Marktonderzoeker Gartner identificeert Ai-ondersteunde ontwikkeling dan ook als één van de top 10 strategische techtrends voor 2024.

AI ondersteunt security

AI gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen in het naar een hoger niveau tillen van de digitale veiligheid van overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en andere partijen. Zo kan AI-technologie security op diverse manieren ondersteunen. Zo voorspelt Gartner dat partijen die hun securityinvesteringen baseren op een CTEM-programma het aantal cyberincidenten in 2026 met tweederde hebben teruggedrongen.

De juiste data samenbrengen

Enable U verwacht dat het integreren van databronnen steeds meer aandacht gaat krijgen. Marktonderzoeker IDC geeft aan dat zij ook verwachten dat technologieleveranciers de waarde van data steeds meer gaan inzien en actief gaan investeren in het verkrijgen van extra datasets die toevoegde waarde bieden. Organisaties beschikken namelijk vaak over een grote hoeveelheid gegevens die in de praktijk op allerlei locaties zijn opgeslagen. Dit gaat bijvoorbeeld om interne applicaties en databases, maar ook databronnen.

AI gaat niet alleen over technologie; het gaat om het begrijpen en effectief integreren van deze technologie binnen organisaties.
Niels Beckers - CCO Enable U

Het trendrapport is tot stand gekomen om organisaties te voorzien van de inzichten en kennis die nodig zijn om de uitdagingen en kansen van AI en integratie te navigeren. In totaal worden er 15 trends toegelicht. Het Trendrapport 2024 is nu beschikbaar en kan hier gedownload worden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren