Blog

Verkiezingen, een formatie, een kabinet, en dan?

Beeld: Shutterstock

Wat de verwachtingen van iedereen ook mogen zijn, er komt een nieuw kabinet met nieuwe ministers die nieuwe plannen zullen willen uitvoeren. Op dit moment is de enige zekerheid dat alles onzeker is. Hoe slagen we erin om, met behulp van IT, ditmaal het verschil te maken?

De voortekenen zijn niet positief, volgens iBestuur van 9/11 is het aantal personen met IT-expertise op verkiesbare plekken minimaal. Dat gebrek aan kennis werkt twee kanten op; allereerst kunnen we dus weinig nieuwe IT-initiatieven van ministers en staatssecretarissen verwachten. Het betekent echter ook dat de, met IT doorspekte, adviezen van ambtenaren geen plek krijgen om te landen.

Een van de belangrijkste levenslessen zegt niet voor niets; “Je kunt anderen niet veranderen, maar je kunt wel jezelf veranderen.” En het ziet er naar uit dat we dat moeten gaan doen. Dat vraagt veel van ons, maar denk je het volgende eens in; je hebt zojuist een uitgebreid medisch onderzoek ondergaan en de behandelend arts gaat je, met veel medische terminologie, uitleggen wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn. Daar blijft weinig van hangen en dat is precies de reden waarom medisch specialisten daar heel erg op moeten letten.

Iedere IT-Manager / IT-medewerker die werkzaam is binnen de overheid zal dus haar/zijn uiterste best moeten doen om zijn/haar minister of staatssecretaris op een heldere en pragmatische manier te informeren. En daar hoort bij dat het volstrekt duidelijk is wat een miljoenen kostend IT-project nou gaat bijdragen. Aan de maatschappij, aan het departement en aan de bewindspersoon zelf. Want hoe zorg je er anders voor dat al die nieuwe projecten en IT-initiatieven niet alleen goedkeuring krijgen maar ook actief, met de hoogste manager als sponsor, gedragen worden?

Dit alles is natuurlijk niet nieuw, maar we moeten wel bedenken dat de tijden veranderd zijn. Er wordt veel van een nieuwe regering verwacht en tegelijkertijd zijn de uitdagingen groter dan ooit. Iedere vraag aan een bewindspersoon zal beantwoord moeten worden met data als onderbouwing. Ieder voorstel van een bewindspersoon zal data nodig hebben om de juiste steun te krijgen. En al die data, die is er in de meeste gevallen al. Op heel veel verschillende plaatsen. Niet voor niets kan HaalCentraal initiatief rekenen op veel steun. Maar er is nog zoveel meer data die nog niet op een soort Haal Centraal manier tevoorschijn te halen is.

Misschien dat we, ter voorbereiding, onze integratiestrategie nog eens onder de loep moeten nemen. Met een beetje goede wil en de hulp van integratie-experts met ervaring bij de overheid kunnen we misschien de volgende regeringsperiode nou eens echt het verschil maken.

Blogger: Marcel den Hartog – Trend & Innovations Expert EnableU

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren