Nieuws

Gartner: Overheden blijven flink investeren in IT

Volgens Gartner blijven overheden wereldwijd in 2022 fors meer investeren in IT, zo'n 557 miljard dollar. Dat is 6,5 procent meer in IT dan dit jaar. Door de coronacrisis beseffen overheden sterker dat publiek beleid en technologie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Alleen in telecomdiensten en hardware dalen de investeringen.

Wereldwijd steken overheden in 2022 zeker 6,5 procent meer in IT dan dit jaar. In totaal gaat het om ruim 557 miljard dollar. Twee derde daarvan zal in software en IT-diensten worden gestoken. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. Vergeleken met 2020 gaat het zelfs om een groei van de uitgaven van 21%.

Effect ijlt door

Geïnvesteerd wordt onder meer in het verbeteren van de klant- en werknemerservaring, het versterken van analytische capaciteiten en het opschalen van operationele flexibiliteit.

Volgens Irma Fabular, research vice president bij Gartner, “zullen overheden investeringen in digitale technologieën blijven versnellen om te kunnen reageren op en te herstellen van de voortdurende stroom van onzekerheden voor de volksgezondheid, die het gevolg is van de pandemie.” In 2020 werd al 9,5 procent meer uitgegeven aan IT als gevolg van de pandemie, maar dat effect ijlt nog minstens een jaar door, voorziet Gartner.

Prioriteiten

Bij de belangrijkste prioriteiten van overheden in 2022 ziet Gartner onder meer IT-infrastructuur en het moderniseren van applicaties, naast digitale transformatie. Economische steunpakketten gerelateerd aan COVID-19 zoals NextGenEU stimuleren bovendien de financiering van digitale mogelijkheden, waaronder duurzame groei, sociale programma’s, onderwijs, cybersecurity en digitale inclusiviteit.

Moderniseren legacy-applicaties

De pandemie heeft overheden erop gewezen dat ze snel moeten schalen, zegt Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2025 ruim de helft van alle overheidsdiensten kritieke legacy-applicaties zullen moderniseren om zo meer wendbaar te zijn. Gartner gaat er vanuit dat daarom ruim de helft van de overheidsorganisaties in 2025 zijn kritieke legacy-applicaties heeft gemoderniseerd.

Gartner ziet daarnaast ook dat Covid-19 een sterkere focus op digitale identiteit voor burgers heeft blootgelegd. ‘Digitale identiteit gaat verder dan het online authentiseren van burgers’, zegt Fabular. ‘Om het succes van digitale identiteiten te vergroten, moeten overheden privacy, security en gebruiksgemak als kritieke succesfactoren behandelen.’

Overheden heroverwegen nu hun publieke cloudstrategieën om hun IT sneller te kunnen moderniseren, efficiency te vergroten en databeveiliging te verbeteren, meent Gartner.

Alleen in telecomdiensten en hardware dalen de investeringen. Vooral dat laatste is opmerkelijk omdat in 2021 nog ruim 17 procent meer werd uitgegeven aan hardware. Vermoedelijk heeft dat te maken met de tekorten bij de producenten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren