Markt en overheid
Blog

Geen usual suspects

Laten we bij de ontwikkeling van informatiesystemen vaker de zogenaamde stakeholders betrekken. Wie gaat het gebruiken? Wie wordt erdoor geraakt? | Beeld: Shutterstock/FotoSketcher

Tijdens het iBestuur Congres 2023 laten we ons leiden door het thema ‘De verbeelding’. Hoe zien de private partners van het congres de informatiesamenleving zich op termijn ontwikkelen? We legden de vraag voor aan Rob Nijman, client relationship executive Centrale Overheid bij IBM Nederland.

“De informatiesamenleving gaat zich ontwikkelen tot een samenleving waarin de burger centraal staat. De overheid moet daarom open zijn op een productieve manier om die burger goed te bedienen, en niet alleen via Woo-verzoeken. Als je dat als beeld vasthoudt zie je ook welke eisen er gesteld worden aan een goede informatiehuishouding. Dat begint met die centrale positie van de burger, met het goed bedienen van parlement en pers. Zo word je die responsieve overheid die ten dienste staat van alle belanghebbenden. Je weet als burger wat van jou is, waar je recht op hebt, je weet wat de overheid weet, maar je weet ook waar je je vragen beantwoord kunt krijgen.

Als IBM zijn wij al lang bezig om de overheid daarbij te helpen, met technologie, met diensten, met datagedreven werken. We hebben daarvoor een aantal principes geformuleerd. De data blijven van de burger, of waar van toepassing van de overheid.

Zolang je applicaties goed en verantwoord ontwikkelt en gebruikt kun je maatschappelijke kansen pakken.

Je ziet in de beoogde informatiesamenleving steeds meer verantwoord gebruik van technologie om burger, Kamer, pers, bedrijfsleven te bedienen. Daarbij moet de publieke waarde altijd centraal staan. Dat is precies die informatiesamenleving, die staatsecretaris Van Huffelen en regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond voor ogen hebben. Zolang je applicaties goed en verantwoord ontwikkelt en gebruikt kun je maatschappelijke kansen pakken. Verbeeldingskracht kunnen we daarvoor goed gebruiken.

Het is een goede ontwikkeling dat informatiesystemen niet alleen meer in de technische broedkamers worden bedacht, op basis van inkoopvoorschriften, maar dat we daarbij steeds vaker de zogenaamde stakeholders betrekken. Wie gaat het gebruiken? Wie wordt erdoor geraakt? Ga bij elkaar zitten; niet alleen met de usual suspects. Als het gaat over de nasleep van de toeslagenaffaire, dan is het verreweg het beste om mensen erbij te zetten die daar ook dagelijks mee te maken hebben. Werk eerst aan een streefbeeld. Los van technologie, los van regels. Hoe zou die ideale wereld eruit moeten zien? En hoe moeten we daar komen? Daar kunnen we die verbeelding erg goed gebruiken.”

iBestuur Congres 2023

Het iBestuur Congres vond plaats op 13 september jl.

Klik HIER voor een korte terugblik

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren