Nieuws

Gemeente Den Haag en Politie lanceren innovatiehub voor veiligheid

De gemeente Den Haag en de Politie gaan samen onderzoeken hoe ze de stad veliger kunnen maken met behulp van technologie. De projecten richten zich op bewaken en beveiligen, het verantwoord inzetten van sensoren en camera’s en druktemonitoring. In de innovatiehub worden kennis en kunde samengebracht en uitgebouwd.

Het doel van de innovatiehub is dat ook andere steden profiteren van de kennis die wordt opgedaan. | Beeld: Shutterstock

Henk Geveke (lid landelijke Korpsleiding Politie) is ervan overtuigd dat met de inzet van nieuwe technologie de politie haar werk beter kan uitvoeren. “Vanwege de vele nationale en internationale overheidsorganisaties in Den Haag, pakken we hier onderwerpen als bewaken en beveiligen en druktemonitoring op.”

Wethouder Saskia Bruines: “Binnen de innovatiehub gaan we met meer steden testen wat wel en niet werkt in de praktijk.” Oplossingen die worden getest, zijn onder andere het op een privacy verantwoorde manier monitoren van drukte op Scheveningen. Ook kunnen agenten in een digitale omgeving meerdere scenario’s trainen op virtuele locaties in Den Haag. “De innovatiehub vervult een landelijke koplopersrol en richt zich op problematiek die kan leiden tot onveilige situaties in de stad, zoals de overlast door gebruik van verdovende middelen, agressie, geluidsoverlast en ondermijning”, aldus wethouder Bruines.

Crowd Safety Manager

Een van de projecten van de innovatiehub is de zogenoemde crowd safety manager. Deze zomer is er een proef met deze digitale druktemanager op Scheveningen, waarbij wordt onderzocht hoe digitale technologie en data kunnen helpen om de drukte in de badplaats in goede banen te leiden. De digitale kaart laat zien waar het druk is, maar voorspelt ook waar drukte kan ontstaan. Zodat de gemeente, de politie, hulpdiensten en evenementenorganisaties beter kunnen anticiperen. Dat doet het 3D dashboard door een aantal anonieme databronnen met elkaar te combineren. Zo telt het systeem het aantal mensen op de boulevard en kijkt het naar informatie van het openbaar vervoer, parkeerdata, weersvoorspellingen en verkeerstellingen.

Ervaringen delen

Het doel van de innovatiehub is dat ook andere steden en eenheden in Nederland profiteren van de kennis die wordt opgedaan. Via de Impact Coalitie Safety & Security worden de ervaringen gedeeld. Deze landelijke samenwerking tussen gemeenten, politie, kennisinstellingen en bedrijven wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Security Delta (HSD).

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren