Data en ai
Nieuws

Groningen stelt ethische commissie voor data en technologie in

De ethische commissie kan met gevraagd en ongevraagd advies de gemeenten 'terugfluiten'. | Beeld: Shutterstock

De gemeente Groningen heeft op verzoek van de gemeenteraad een onafhankelijke ethische commissie voor data en technologie ingesteld. De commissie bestaat uit experts op het gebied van technologie, data en algoritmes, maar ook inclusie, diversiteit en discriminatie. 

De commissie voor data en technologie gaat het college gevraagd en ongevraagd adviseren over de inzet van (nieuwe) digitale technologieën in de gemeente Groningen, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), algoritmen en sensoren. Binnenkort komt het al met haar eerste advies over hoe de gemeente data inzet om vast te stellen of inwoners terecht een uitkering ontvangen.

Met de deelname van Universitair Hoofddocent RUG/RUN Jaap-Henk Hoepman die onderzoek doet op het gebied van ‘privacy by design’, heeft de commissie in ieder geval een kritische noot in haar gelederen. Bijzonder is dat naast diverse experts er ook een ethisch hackerin de commissie zit. Melvin heeft veel ervaring met security als ethische hacker en schreef mee aan de gids ‘Laat je niet hacken‘. Tenslotte is een ervaringsdeskundige die met de toeslagenaffaire te maken heeft gehad toegevoegd aan de commissie. Dit unieke perspectief mag eigenlijk niet ontbreken in een ethische commissie, vindt de gemeente Groningen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren