Digitale weerbaarheid
Nieuws

Hack Hof van Twente: Wie draait op voor de schade?

hamer op toetsenbord met rolletje euro's

De juridische strijd van gemeente Hof van Twente en IT-leverancier Switch IT na de mega-hack in 2020 krijgt een vervolg. De gemeente gaat in hoger beroep na een uitspraak van de rechtbank waarin werd gesteld dat de gemeente zelf tekortschoot bij een grootschalige hack. Dat meldt RTV Oost.

De gemeente vindt dat IT-beheerder Switch IT aansprakelijk is voor de miljoenen euro’s geleden schade. In totaal kostte het zo’n 4 miljoen euro om alles te herstellen. De gemeente spande daarom een zaak aan om de schade te verhalen op de beheerder Switch IT Solutions uit Enschede. De rechter stelde Hof van Twente in mei 2023 in het ongelijk.

Volgens de rechter had de gemeente zelf de achterdeur in het systeem opengezet door een te gemakkelijk wachtwoord te gebruiken, namelijk Welkom2020.

Hoger beroep

De gemeente blijft stellen dat Switch IT verantwoordelijk is voor het feit dat de systemen zijn gehackt. Een woordvoerder van de gemeente wil tegenover RTV Oost niet verder op de zaak ingaan, ‘omdat het nu onder de rechter is’. Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet duidelijk.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren