Overheid in transitie
Nieuws

Hybride werken wordt de norm voor Rijksmedewerkers

Vrouw met laptop aan tafel
Rijksmedewerkers kunnen met het Workspace Management Systeem eenvoudig een werkplek of vergaderruimte reserveren. | Beeld: Shutterstock

De rijksoverheid wil dat hybride werken in 2027 vanzelfsprekend is voor medewerkers. Dat moet dan ondersteund worden door de werkomgeving, zowel digitaal als fysiek en sociaal. Per 1 november start een pilot met een Workspace Management Systeem. 

Voordat het Workspace Management Systeem bij het rijk wordt uitgerold, vindt er eerst onderzoek plaats in combinatie met pilots in kantoren van de overheid in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Eindhoven en Den Bosch. Deze gaan per 1 november 2023 van start en duren zo’n 10 maanden, zo valt te lezen op de projectpagina.

Bij een positieve uitkomst van de pilots gaan alle rijkskantoren over naar het nieuwe systeem. Dit moet ertoe leiden dat tot zo’n 40% van de gebouwen van de rijksoverheid kunnen verdwijnen. Ook personeelskosten en kosten voor materieel moeten daarmee gaan slinken.

Op zoek naar een beschikbare werkplek

Met dit systeem kunnen medewerkers eenvoudig een passende en beschikbare werkplek vinden en reserveren. Ook kan de werkplek van een collega worden gevonden. Hiernaast worden functies geboden als bezoekers aanmelden, vergaderzalen reserveren, eten en drinken bestellen, storingen melden, parkeerplaats of fiets reserveren.

60 miljoen gereserveerd

Het rijk heeft 60 miljoen gereserveerd om het Workspace Management Systeem te ontwikkelen. De verwachting is dat de pilots in september 2024 zijn afgerond. Als het systeem wordt aangeschaft voor alle rijkskantoren, moet het zo’n twintig jaar meegaan.

Bron: AG Connect en Rijks ICT-dashboard

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren