Data en ai
Nieuws

Italië legt het gebruik van ChatGPT aan banden

Italië zet ChatGPT voor het blok. Met de chatbot wordt op grote schaal persoonlijke gegevens verzameld en te bewaard. Daarmee houdt het techbedrijf, het Amerikaanse OpenAI, zich niet aan de Europese privacywet, stelt de Italiaanse toezichthouder. OpenAI krijgt 3 weken om aan te tonen dat het aan de privacyregels voldoet.

ChatGPT wordt voorlopig verboden in Italië. | Beeld: Shutterstock

De persoonsgegevens die met de chatbot worden verzameld vormen de grondstof voor de algoritmes die het platform gebruikt. Die algoritmes moeten ‘leren’ van al die data. Sinds ChapGPT beschikbaar kwam (november 2022), is het aantal gebruikers razendsnel gestegen. In januari waren dat er wereldwijd al 100 miljoen per maand.

Datalek

De Italiaanse toezichthouder wijst erop dat er vorige week een datalek is geweest bij ChatGPT, waardoor gesprekken en betaalgegevens van gebruikers naar buiten zijn gekomen. Verder verwijt de waakhond OpenAI dat het de leeftijd van minderjarigen niet controleert, waardoor die kunnen worden blootgesteld aan teksten of antwoorden op vragen die niet bij hun leeftijd passen. ChatGPT mag eigenlijk alleen gebruikt worden door mensen vanaf 13 jaar.

Boete

OpenAI, dat geen vestiging in de Europese Unie heeft, krijgt drie weken om aan te tonen dat ChatGPT aan de Europese privacyregels voldoet. Als die duidelijkheid er niet komt, kan het bedrijf een boete krijgen die kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet.

ChatGPT is een soort chatbot met kunstmatige intelligentie. Je kan een gesprek voeren met ChatGPT, maar ook vragen stellen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren